Спискали милионе, а прошла им два закона

Свјетлана Шурлан
Спискали милионе, а прошла им два закона

Сарајево - Министарство правде БиХ лани је потрошило више од 13 милиона марака, а истовремено су само два закона на којима су радили угледала свјетлост дана.

У овом министарству, на чијем је челу Бариша Чолак, ради 235 радника на чије је бруто плате и накнаде потрошено више од шест милиона марака, док су накнаде трошкова запослених премашиле милион марака.

За материјал и услуге у Министарству правде платили су 5,7 милиона марака, а за текуће грантове исплаћено је око 294.000 КМ.

Министарство је лани имало и капитална улагања, за шта је потрошило 619.915 марака.

Што се тиче рада овог министарства, у извјештају о раду за 2014. годину наведено је да је израђен приједлог стратегије за реформу сектора правде у БиХ за период од 2014. до 2018. године, као и да су спровођени приоритети Државне стратегије за рјешавање предмета ратних злочина у БиХ, Стратегије интегрисања БиХ у ЕУ, Споразума о стабилизацији и придруживања, Структуралног дијалога о правосуђу, Стратегије за реформу јавне управе, Комуникационе стратегије министарства и Средњорочног стратешког плана министарства.

Овом министарству су од 15 закона, на којима су радили, три враћена на дораду, и то закон о бесплатној правној помоћи БиХ, измјене Закона о Високом судском и тужилачком савјету и закон о штрајку.

Свега два, на којима су радили, су усвојена у Парламенту БиХ и објављена у "Службеном гласнику БиХ", и то допуне Закона о Правобранилаштву БиХ и Закона о прекршајима БиХ.

Крају су привели и усвајање двије одлуке, те пет правилника.

Министарство правде је радило и на 17 међународних уговора, од којих је девет ратификовано. Ријеч је углавном о уговорима о правној помоћи и изручењима између БиХ и других земаља.

У Центру цивилних иницијатива су казали да је читава гомила важних закона и стратегија, која је морала бити донесена током мандата 2010-2014. година, остала нереализована.

- И даље се, прије свега због недовољне бриге о интересима грађана БиХ, занемарују раније преузете обвезе, међу којима су важне стратегије и закони, а неки од њих су и закон о судовима БиХ, закон о бесплатној правној помоћи у БиХ, који је неколико пута обаран у Парламенту БиХ и други - истакли су из ЦЦИ-ја. Додали су да је изостало доношење и сета антикорупционих закона усклађених са стандардима ЕУ.

Министарство правде је 2013. године потрошило 12,66 милиона, а годину раније 14,17 милиона марака из буџета БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана