Špirić: U BiH se ne priznaju srpske žrtve

Srna
Špirić: U BiH se ne priznaju srpske žrtve

Sarajevo - Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić rekao je da zabrana skupa ispred zgrade Ambasade Hrvatske u Sarajevu povodom obilježavanja 20 godina od stradanja Srba u vojnoj operaciji "Oluja" pokazuje da su u BiH priznate samo bošnjačke žrtve.

"To je ono što dijeli i osjećaje i BiH i to naprosto nije dobro. Srpski predstavnici u institucijama vlasti BiH treba da reaguju", rekao je Špirić Srni.

Prema njegovim riječima, 20 godina i više od Dejtonskog sporazuma pokazuje se da su samo Srbi "poželjne žrtve".

"Niko ne želi od ovih drugih da obilježi stradanje Srba i to je formula na kojoj BiH ne može opstajati. Toga u Sarajevu, na žalost, nisu svjesni. Žrtva je žrtva. Dok princip jednakosti žrtve u svim pogledima ne bude preovlađujući, BiH će se boriti za vlastiti opstanak", rekao je Špirić.

On je ocijenio da zabrana skupa govori o tome da jake snage iz Hrvatske upravljaju političkom scenom u Federaciji BiH i BiH.

MUP Kantona Sarajevo zabranio je skup Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije /UDIK/ ispred zgrade Ambasade Hrvatske u Sarajevu, koji je imao za cilj odavanje pošte nastradalima u "Oluji", te podsjećanje javnosti na zločine hrvatske vojske prema srpskim civilima koje Hrvatska sa ponosom slavi.

Skup je zabranjen uz obrazloženje da je neblagovremeno i neuredno prijavljen, dok iz UDIK-a navode da je skup regularno bio prijavljen.

Tokom hrvatske vojne i policijske akcije "Oluja" u avgustu 1995. godine ubijeno je i nestalo 2.000 Srba, dok je 250.000 protjerano sa svojih ognjišta.

Akcija "Oluja" predstavlja najveće etničko čišćenje poslije Drugog svjetskog rata, jer nikada u istoriji Evrope za tako kratko vrijeme, od 4. do 7. avgust 1995. godine, nije protjeran tako veliki broj ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana