Шпирић: Трка у наоружању - опасна игра

Srna
Шпирић: Трка у наоружању - опасна игра

Сарајево - Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине Никола Шпирић сматра да је опасна игра начин на који се покушава водити трка у наоружању у региону, а да за БиХ упозоравајуће што трговци оружјем постају кључне личности у друштву.

Коментаришући изјаву премијера Федерације БиХ /ФБиХ/ Фадила Новалића да ФБиХ сада има и хаубице чији је домет повећан са 20 на 40 километара и да не мора бити извјесно да ће оне бити извезене, Шпирић је оцијенио да би то било право питање за министра безбједности БиХ Драган Мектића.


"Сада се производи за нека далека ратишта. Хоће ли једном у неком тренутку неко да понуди да цијеви окрене у другом правцу? Е, ту процјену ми управо тражимо од Мектића", рекао је Шпирић за РТРС.

Шпирић сматра да у ФБиХ још производе наоружање по налогу, а да за БиХ постаје опасно то што трговци оружјем постају кључне личности у друштву.

"Кад тај налог стане, када им налогодавци кажу куда да жокрену цијевиж, они ће их окренути. Оно што постаје опасно за БиХ, али и за регион, јесте то да су трговци оружјем постали кључне личности - одређују ко ће бити политичари и посланици и тако чувају капитал који су стекли нелегално", навео је Шпирић.

Он је додао да тржиштем наоружања управљају велики играчи, односно да је ријеч о области трговине у којој се размјењује неколико стотина милијарди долара.

Шпирић је оцијенио да ако се повећава домет са 20 на 40 километара, јер се тобоже наоружава Хрватска или Србија, то индиректно личи на трку у наоружању када је БиХ у питању.

"Али, морају да науче да су то све изгубљени ратови и глупости. Што прије престану да се тиме баве, биће боље", рекао је он.

На питање новинара да ли је ријеч о кампањи против Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске, након што је МУП одлучио да набави 2.500 аутоматских пушака, Шпирић је одговорио да се ради о чистој злоупотреби.

"Опремање МУП-а за борбу против тероризма и за рјешавање проблема јавног реда и мира је једно, а сасвим друго је вођење рата уз потребу тешког наоружања. То наоружање ће завршити тамо гдје људи данас масовно гину, по налозима великих газда", нагласио је Шпирић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана