Шпирић: СНСД ће понудити кандидате за кључне функције

Срна
Шпирић: СНСД ће понудити кандидате за кључне функције

Бањалука - Потпредсједник СНСД-а Никола Шпирић рекао је данас да преговори са коалиционим партнерима о наступу на предстојећим изборима теку добро, али да ће СНСД у оквиру тог политичког савеза понудити кандидате за српског члана Предсједништва БиХ и предсједника Републике Српске.

Шпирић је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да ће СНСД на октобарским изборима освојити ове позиције. "Када побиједимо биће мјеста за све остале коалиционе партнере у смислу позиција, а све са циљем да то буде хармонична коалиција", рекао је Шпирић.


Он је оцијенио да СНСД неће у парламенту БиХ допустити покушаје измјене Изборног закона БиХ у смислу увођења камера и скенера на бирачким мјестима, јер је циљ тога да мале странке добију парламентарни статус и да "касније међународни играчи састављају власт у БиХ".

"Те техничке иновације нису у складу са људским правима и слободама, а ми ћемо бити побједници избора шта год да се деси", поручио је Шпирић.

Он је на конференцији за новинаре изнио нову документацију у којој оптужује министра безбједности БиХ Драгана Мектића за незаконито фалсификовање докумената.

Шпирић је рекао да је Мектић добио кривичну пријаву, јер је 1997. године лично или преко командира Станице полиције у Прњавору наредио да се сачине фиктивне саобраћајне дозволе за неколико лица.

Он то поткрепљује одговарајућом документацијом и тврди и да је Мектић у својству начелника Полицијске станице Прњавор на исти начин незаконито регистровао неколико путничких возила.

Шпирић је поновио да је Мектић "продавао надгробне споменике" и тиме чинио криминалне радње, као и да Савез за промјене и Мектић "воде хибридни рат против Српске и њених значајних личности".

"Мектића за министра није поставио Савез за промјене, већ неко извана", рекао је Шпирић.

Када је ријеч о наводној телефонској преписци предсједника Клуба посланика СНСД-а у парламенту БиХ Сташе Кошарца у којој се тврди да Кошарац утиче на уређивачку политику РТРС-а, Шпирић је рекао да су те хибридне информације невјеродостојне и да они који су то пласирали /високи функционер СДС-а Александра Пандуревић/ имају дневне информације из Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/ БиХ.

"То показује страх СДС-а и нико не руши тако снажно ту странку као Мектић и Пандуревић. ОБА мора да има парламентарни надзор", рекао је Шпирић.

Када је ријеч о Стратегији спољне политике БиХ о којој нису консултоване институције Српске, Шпирић је рекао да то показује да је Савез за промјене "довољан сам себи". "Понашају се по принципу жшто више БиХ, а што мање Републике Српскеж. Али народ је прозрео ту издају", рекао је Шпирић.

Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић рекао је да је та странка против техничких иновација на плану измјена Изборног закона БиХ, јер се тиме, како каже, планира изборна крађа.

"СНСД има далеко већу подршку бирача од малих партија које имају један до два одсто и то нећемо дозволити. Такве измјене закона су неспроводиве и то сматра и Централна изборна комисија БиХ. Циљ оних који то намјеравају је да не дође до избора, да они буду поништени и да се промијени изборна воља", оцијенио је Ковачевић.

Говорећи о Стратегији спољне политике БиХ о којој нису консултоване институције Српске, Ковачевић је упозорио да такво понашање Савеза за промјене, укључујући забрану уласка у БиХ мото-групи "Ноћни вукови", наговјештава да би та политичка групација могла да у наредном периоду слиједи политику ЕУ када је ријеч о увођењу санкција Русији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана