Špirić: SDA treba da položi račune ljudima čijom se sudbinom igra

Srna
Špirić: SDA treba da položi račune ljudima čijom se sudbinom igra

Sarajevo - Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić smatra da bi SDA morala poslanicima u ovom domu da objasni ono što pišu danas u saopštenju da će nastaviti naoružavanje za "ne daj Bože", ponavljajujući tako stavove svog stranačkog šefa Bakira Izetbegovića, te da račune treba da položi ljudima s čijom se sudbinom igra.

"Ovo je mnogo ozbiljnije pitanje od sitnih stranačkih razmirica i SDA kada je krenula u ovakve opasne aktivnosti treba da položi račune ljudima s čijom se sudbinom igra", poručio je Špirić.

Špirić je izjavio da "ta 'državotvorna' SDA treba da zna da se o naoružanju odlučuje u Predsjedništvu BiH koji je kolektivni organ i da zakonodavna vlast mora dobiti izvještaj od izvršne kad god to zatraži, a zatraženo je da Bakir Izetbegović položi račune za ratnohuškačke aktivnosti, a ne samo izjave". 

"Nije riječ ovdje samo o zapaljivoj retorici Bakira Izetbegovića, kao što sam odmah i upozorio, već o opasnom projektu što današnje saopštenje SDA i potvrđuje. Oni navode da nikada više neće biti zatečeni i da će nastaviti naoružavanje. Šta tome više treba dodati", upitao je on. 

Špirić je podsjetio da je nakon prve Izetbegovićeve izjave upozorio da je srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić trebao tražiti hitnu sjednicu i izvještaje o namjenskom naoružanju, ali se to nije desilo. 

"Kada su svi mehanizmi zakazali, onda smo morali pokrenuti mogućnosti koje nam stoje na raspolaganju u Parlamentarnoj skupštini BiH", pojasnio je on. 

Špirić je dodao da insinuacije u saopštenju SDA po kome je predsjedavajući Predstavničkog doma Mladen Bosić samoinicijativno sazvao hitnu sjednicu samo pokazuje da ga iz Iztbegovićeve stranke strogo kontrolišu, jer su njega i Savez za promjene i "uveli u vlast da bi ih slijepo slušali". 

SDA BiH saopštila je danas da smatra da ne postoje razlozi za sazivanje sjednice Predstavničkog doma parlamenta BiH, na kojoj bi trebalo da budu razmatrane ratnohuškačke izjave lidera ove stranke Bakira Izetbegovića, bez saglasnosti Kolegijuma, te ponavljaju da će jačati namjensku industriju za tržište, ali i za "ne daj Bože". 

Predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladen Bosić na zahtjev Kluba poslanika SNSD-a zakazao je za sutra hitnu sjednicu ovog doma sa jednom tačkom dnevnog reda "Ratnohuškačke izjave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u vezi sa proizvodnjom naoružanja u fabrikama namjenske industrije na teritoriji Federacije BiH". 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je 16. aprila u Ahmićima da "Bošnjaci više nikad ne smiju da budu slabi", i da BiH neće kupovati skupe avione već da će proizvoditi oružje za prodaju, ali i za " ne daj Bože". Ova Izetbegovićeva izjava protumačena je kao nova prijetnja ratom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana