Шпирић: СДА треба да положи рачуне људима чијом се судбином игра

Срна
Шпирић: СДА треба да положи рачуне људима чијом се судбином игра

Сарајево - Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић сматра да би СДА морала посланицима у овом дому да објасни оно што пишу данас у саопштењу да ће наставити наоружавање за "не дај Боже", понављајујући тако ставове свог страначког шефа Бакира Изетбеговића, те да рачуне треба да положи људима с чијом се судбином игра.

"Ово је много озбиљније питање од ситних страначких размирица и СДА када је кренула у овакве опасне активности треба да положи рачуне људима с чијом се судбином игра", поручио је Шпирић.

Шпирић је изјавио да "та 'државотворна' СДА треба да зна да се о наоружању одлучује у Предсједништву БиХ који је колективни орган и да законодавна власт мора добити извјештај од извршне кад год то затражи, а затражено је да Бакир Изетбеговић положи рачуне за ратнохушкачке активности, а не само изјаве". 

"Није ријеч овдје само о запаљивој реторици Бакира Изетбеговића, као што сам одмах и упозорио, већ о опасном пројекту што данашње саопштење СДА и потврђује. Они наводе да никада више неће бити затечени и да ће наставити наоружавање. Шта томе више треба додати", упитао је он. 

Шпирић је подсјетио да је након прве Изетбеговићеве изјаве упозорио да је српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић требао тражити хитну сједницу и извјештаје о намјенском наоружању, али се то није десило. 

"Када су сви механизми заказали, онда смо морали покренути могућности које нам стоје на располагању у Парламентарној скупштини БиХ", појаснио је он. 

Шпирић је додао да инсинуације у саопштењу СДА по коме је предсједавајући Представничког дома Младен Босић самоиницијативно сазвао хитну сједницу само показује да га из Изтбеговићеве странке строго контролишу, јер су њега и Савез за промјене и "увели у власт да би их слијепо слушали". 

СДА БиХ саопштила је данас да сматра да не постоје разлози за сазивање сједнице Представничког дома парламента БиХ, на којој би требало да буду разматране ратнохушкачке изјаве лидера ове странке Бакира Изетбеговића, без сагласности Колегијума, те понављају да ће јачати намјенску индустрију за тржиште, али и за "не дај Боже". 

Предсједавајући Представничког дома парламента БиХ Младен Босић на захтјев Клуба посланика СНСД-а заказао је за сутра хитну сједницу овог дома са једном тачком дневног реда "Ратнохушкачке изјаве члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића у вези са производњом наоружања у фабрикама намјенске индустрије на територији Федерације БиХ". 

Предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић рекао је 16. априла у Ахмићима да "Бошњаци више никад не смију да буду слаби", и да БиХ неће куповати скупе авионе већ да ће производити оружје за продају, али и за " не дај Боже". Ова Изетбеговићева изјава протумачена је као нова пријетња ратом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана