Шпирић: Радикални ислам ушао у све институције власти

СРНА
Шпирић: Радикални ислам ушао у све институције власти

Бањалука - Замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ Никола Шпирић упозорио је да је радикални ислам ушао у све институције власти БиХ и да ће посљедња фаза бити политичко организовање.

Шпирић је рекао да већ дуже вријеме упозорава на опасност од радикалног ислама и вехабизма али да, нажалост, најчешће није био схваћен или се томе давала нека неозбиљна конотација.

"Желим да упозорим да су они већ овладали системом у БиХ, да је тај радикални ислам већ ушао у све институције власти у БиХ, а посљедња фаза биће политичко организовање. Вјерујем већ на наредним изборима да ће се појавити као организована политичка партија, а онда, ја се плашим, да почиње пакао", истакао је Шпирић за Радио-телевизију Републике Српске.

Он каже да није сигуран да ће у томе добро проћи Бошњаци-муслимани у БиХ, а поготово не они који то нису.

Шпирић каже да му је жао што су пале жртве у Приједору, гдје су 28. јула убијена два Бошњака, а за њихово убиство је осумњичен припадник вехабијског покрета.

"О томе се може говорити као о изолованом инциденту. Помјерање радикализма из арапског свијета преко Турске на просторе БиХ довешће до демографских промјена", рекао је Шпирић.

Према његовим ријечима, добро је да они, коју су за тај инцидент покушали да оптуже Србе, нису у праву, али му је жао што још нису свјесни опасности која, прије свега, пријети њима.

Четрдесетједногодишњи З.К. из Трнопоља осумњичен је да је 28. јула у том мјесту убио Мухарема Балића и Алмира Реџића. Незванично, ријеч је о Зикрији Кркићу.

Начелник Сектора криминалистичке полиције Центра јавне безбједности /ЦЈБ/ Приједор Радомир Дукић рекао је да осумњичени својим изгледом подсјећа на припаднике вехабијског покрета.

Oво је земља без перспективе

Министар финансија и трезора БиХ Никола Шпирић изјавио је да БиХ у наредних 10 година не види као земљу која има перспективу.
"Гледајући глобално, све што се дешава - проблем Украјине, поход према Бјелорусији, покушај преуређења арапског свијета, не видим да БиХ има перспективу", рекао је Шпирић.

Он је за РТРС рекао да у региону многе ствари још нису ријешене и зато је БиХ и даље полигон за пројекте ван БиХ.

БиХ је земља која, нити смије напредовати, нити назадовати. Она је земља коју је "заробио" глобални концепт. Када тај концепт уреди свијет около, онда ће, вјероватно, понудити рјешење и за БиХ, рекао је Шпирић.

Говорећи о посљедњој анализи Међународне кризне групе да би БиХ требало организовати као три ентитета, Шпирић је оцијенио да је то већ помало касна реакција.

"Мислим да је боље било да се иде са тезом уније три републике и то би Сарајево требало објеручке да прихвати да би спасило БиХ. Бојим се да ће већ за три године Међународна кризна група констатовати да жмачка и миш не могу да станују заједнож и да је мирно раздружење једино рјешење", каже Шпирић.

Он је истакао да дипломатски инцидент предсједавајуће Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића, који је одбио да се састане са нерезидентним израелским амбасадором Давидом Коеном, представља упозорење и Србима на овим просторима да имају што мање буде размирица унутар српског корпуса.

"Готово је сигурно да ће преуређење арапског свијета под утицајем радикалног ислама закачити и БиХ. У том смислу мислим да су те изјаве погубне. Оно што мислим да хоће Изетбеговић, а нажалост и дио међународне заједнице, јесте да на предстојећим изборима обезбиједе избор ж3 у 1ж - да буду три члана Предсједништва БиХ, али да буде издвојен лик Бакира Изетбеговића. Дакле да сви говоре као Изетбеговић", каже Шпирић.

Он оцјењује да је то, заправо, упозорење за Србе, јер бошњачка коалиција "Домовина" која наступа у Републици Српској, како је рекао, има намјеру да у политичком смислу буде деструктиван фактор у Српској.

"Нажалост, на ту коалицију жДомовинаж се пеца наша опозиција. Пред ове изборе ћемо имати ситуацију да ће бити борба за Републику Српску коју предводи СНСД са Милорадом Додиком, и борба за власт коју предводи Коалиција жСавез за промјенеж, потпомогнута коалицијама жОтаџбинаж и ж1. мартж", рекао је Шпирић.

Он је упозорио бираче да само људи који имају јасну и издржљиву политику могу да направе државу, а то морају да препознају сви који јуришају на власт.

"Још дуго ће се овдје водити политичке битке да би се стабилизовала Република Српска", каже Шпирић.

Шпирић је истакао да се највећи дио средстава прикупљених на донаторској конференцији прошлог мјесеца у Бриселу за санирање посљедица поплава односи на кредите и додао да нема много грант средстава.

"Не мислим да се ту ради о неким кредитима под посебно повољним условима. Те процедуре су стандардне", рекао је Шпирић и додао да је управо из буџета БиХ издвојен највећи грант - око седам милиона КМ.

Он је подсјетио да је Савјет министара БиХ донио одлуку да 10,1 милиона КМ дозначи на рачуне солидарности у омјеру по 49 одсто ентитетима и два одсто Брчко дистрикту.

Изабрати директора РАК-а, па онда иду конкурси и именовања

Министар финансија и трезора БиХ Никола Шпирић поручио је да све док не буде изабран директор Регулаторне агенције за комуникације /РАК/ БиХ неће бити ни расписивања конкурса нити именовања.
"Пошто сам видио да је систем погодби, једноставно није било друге прилике него да зауставимо расписивање свих конкурса и именовања док не буде изабран директор РАК-а. Док ја сједим доле неће бити ни именовања ни расписивања конкурса, јер то не може бити систем погодбе", истакао је Шпирић.

Он је вечерас за Радио-телевизију Републике Српске изјавио да је проблем што се кадровска политика у БиХ у неким круговима схвата или води на начин као игра томболе - "ко шта извади из шешира".

Шпирић каже како је сигуран да је Савјет РАК-а једногласно предложио Срђана Рајчевића за директора, нагласивши да је ријеч о човјеку који ту област најбоље познаје.

"Ја сам за то да се цијени стручност, да се цијене процедуре и закони, да се томе даје национални предзнак. Мора се поштовати тај национални састав", рекао је Шпирић.

Говорећи о дигитализацији у БиХ, Шпирић је навео да је прва фаза у току, али да није завршена, док друга фаза није ни почела.

Он је подсјетио на одлуке да се опрема за дигитализацију књижи на емитере, али да министар саобраћаја и комуникација Дамир Хаџић то жели да избјегне.

"Ово је мој позив да се дозову памети и мислим да чине велику штету емитерима и систему у цјелини. Ми из Републике Српске подржавамо обје фазе, али се мора одвијати у складу са законом и одлукама Савјета министара", навео је Шпирић.

Он је напоменуо да је опрема за дигитализацију купљена, али није плаћена, да је мимо закон смјештена у складишту БХРТ-а, те да постоји могућеност да застари док се искривљују све одлуке које су донијели органи БиХ. /крај/мсб

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана