Шпирић: Неименовање директора говори о слабостима БиХ

Агенције
Шпирић: Неименовање директора говори о слабостима БиХ

Бањалука - Министар финансија и трезора БиХ Никола Шпирић сматра да неименовање директора Регулаторне агенције за комуникације /РАК/ много говори о слабостима унутар БиХ.

"Вршилац дужности директора РАК-а БиХ Кемал Хусеиновић није легалан, ни легитиман. Када би била правна држава ставила би под знаке навода и озбиљан упит све одлуке које је он доносио од тренутка када Савјет министара БиХ није именовао Хусеиновића за директора", истакао је Шпирић.

Он је синођ за Радио-телевизију Републике Српске /РТРС/ рекао да би најбоље рјешење било да Савјет министара у сриједу, 3. септембра, потврди приједлог Савјета РАК-а о именовању Срђана Рајчевића за директора те агенције, али да није сигуран да ће се то десити.

"Уколико дневни ред Савјета министара БиХ буде индентичан оном са претходних сједница, мислим да је то дневни ред за блокаду и да неће бити именовања директора РАК-а, те да ћемо се још једно вријеме бавити РАК-ом", истакао је Шпирић.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић сматра да није легитиман, ни легалан мандат вршиоца дужности директора РАК-а Кемала Хусеиновића.

"Закон о комуникацијама БиХ има многи недоречености и одакле може да се извлачи суштина проблема", истакао је Чубриловић.

Он је рекао да Српска нема довољну заступљеност кроз РАК код доношења одлука о фреквенцијама, третирања телекома и јавних емитера.

Предсједавајући Савјета РАК-а Пламенко Чустовић сматра да је најједноставнији начин рјешења овог проблема да Савјет министара БиХ потврди приједлог Савјета РАК-а о именовању Срђана Рајчевића за директора ове агенције.

"Тачно је да мандат Хусеимновића траје неуобичајено дуго, 12 година, док закон предвиђа могућност два узастопна мандата. Ријеч је о једној скоро ванправној ситуацији", упозорио је Чустовић.

Чустовић сматра да је Хусеиновић у овом мандату ипак легалан, јер постоје акти који кажу да може обављати дужност док се не изабере нови директор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана