Шпирић: Многе политике желе видјети ОБА-у као политички плијен

N1
Шпирић: Многе политике желе видјети ОБА-у као политички плијен

Сарајево - Предсједавајући Комисије за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА БиХ) Никола Шпирић данас је за Н1 коментарисао ситуацију са ОБА-ом и казао како "многе политике желе видјети ОБА-у као политички плијен".

"Данашњим захтјевом да се промјени члан Комисије за надзор говори о томе да ОБА управља парламентом. Живимо у амбијенту гдје парламент нема снаге или не жели да дјелује. Ја сам против тога да се уведе вербални деликт. Ја сам против тога да се директор ОБА-е обраћа чланицама PIC-а и OHR-у без знања, јер то није виђено", рекао је Шпирић за Н1.

Додао је да је изузетно опасно да ОБА буде "мегафон политичке партије, небитно које".

"Ја сам питао када је ОБА размијенила информације са институцијама. Знам поуздано да нису никада, а одговор нисам добио. Дај Боже да сам ја погријешио, нико не би имао посљедица. Не могу да вјерујем да постоји неко ко не жели да обезбједи надзор. Зашто се неко плаши надзора над ОБА-ом? Опасно је да ОБА буде мегафон једне политичке партије, небитно које".

Шпирић је појаснио да је његов принцип да се ОБА креће у правцу закона.

 "Задатак мене као предсједавајућег Комисије јесте да се супростављам тенденцијама да политичке партије утичу на рад. Имали смо сједницу Комисије у више наставака. Покушава се злоупотријебити обавјештајна служба у циљ предизборне кампање. Многе политике би жељеле видјети ОБА-у као политички плијен. Ако то дозволимо, можемо паковати ствари и ићи. Мој принцип је био да се ОСА креће у правцу закона. Ово је рањива земља. Ја бих волио да знам мање из тог сектора, и не бих желио да будем песимиста. Дужан сам као посланик да спријечим да други имају проблема. Овдје се ради о политичким утицајима и утицајима сиве зоне. Најмања грешка је то ако сам ја погријешио, тада нико неће имати посљедица. Али ако се испостави да сам ја у праву, онда улазимо у вријеме још сложенијих односа", истакао је Шпирић и додао:

"Људи са ратним биографијама не могу бити главни менаџмент ОБА-е јер су рањиви. Такви људи не могу бити гаранција било коме у обавјештајном сектору".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана