Шпирић: Бошњаци покушавају да изграде неуставни концепт један човјек - један глас

Срна
Шпирић: Бошњаци покушавају да изграде неуставни концепт један човјек - један глас

Бањалука - Потпредсједник СНСД-а Никола Шпирић изјавио је вечерас да бошњачки политичари не желе да буде формирана власт на нивоу БиХ и да је на сцени покушај изградње вандејтонског и вануставног концепта један човјек-један глас, на шта не пристају два конститутивна народа.

“Интерес Бошњака је попис становништва са резултатом 50 одсто плус један и да постоји један главни конститутивни народ, а Хрвати и Срби би требали бити конструктивни и да слушају тај главни народ. Тај концепт уз отпор два конститутивна народа неће направити ништа. Том концепту се противе и Срби и Хрвати и то је губљење времена”, нагласио је Шпирић.

Он је подсјетио да није завршено конституисање оба дома Парламентарне скупштине и да то за грађане не значи ништа добро.

Шпирић је подсјетио да је услов за рад Парламентарне скупштине да прво буде формиран нови сазив Савјета министара чиме би била испоштована воља грађана изражена на изборима.

“Прекршен је Закон о Савјету министара јер је прописано да Предсједништво БиХ у року од 15 дана од конституисања Представничког дома Парламентарне скупштине треба да предложи кандидата за предсједавајућег Савјета министара. То није учињено осми мјесец. Ми још не знамо ко чини парламентарну већину да бисмо заокружили конституисање оба дома Парламентарне скупштине”, рекао је Шпирић за РТРС.

Према његовим ријечима, одлука СНСД-а је да у таквим условима у Парламентарној скупштини не даје легитимитет одлукама које су незаконите, неуставне и мимо пословника.

“Проблем је што БиХ од потписивања Дејтонског споразума не гледа у будућност и не тражи рјешење него вјечито тражи кривце. И сада нико не тражи рјешење него кривце. Република Српска је једина страна у БиХ која безусловно тражи формирање власти, али услови долазе из Федерације БиХ. Ми само тражимо да буде примјењена изборна воља грађана што је сасвим логично. Упорним спином из Сарајева и постављањем ирационалних захтјева се дошло у ситуацију као да Српска нешто одбија и налазимо се у овој ситуацији”, нагласио је Шпирић.

Говорећи о захтјевима за приближавање НАТО-у као услову за формирање власти, Шпирић је истакао да су прије десет година потписана документа када је ријеч о Акционом плану за чланство, а да је у међувремену Народна скупштина Републике Српске донијела одлуку о војној неутралности.

“Војна неутралност не искључује сарадњу, али она значи не чланству. Ми нисмо још ни близу одлуке о чланству и то је замка коју је поставила бошњачка страна како не би дошло до формирања Савјета министара и како бисмо стајали у мјесту. Не могу да разумијем те ирационалне разлоге и политички аутизам који долази из Сарајева”, каже Шпирић.

Он је оцијенио да је дугогодишња бољка БиХ то што не постоји дијалог о отвореним питањима.

“Није проблем да буде конституисана власт и да се разговара о свим отвореним питањима, али плашим се да неко чека рјешење извана. Најпоразније за грађане је да се овдје не штите интереси БиХ него спољни интереси и они постају доминантни у БиХ. БиХ је увијек кусур за велике интересе”, рекао је Шпирић.

Он је додао да тренутна ситуација показује да БиХ може да функционише без власти и да се поставља питање да ли је она држава и у којој форми.

“БиХ је институционално испражњена држава. Блокиране су институције на нивоу БиХ и свака криза тражи институционални одговор и зато треба јачати институције. Сви процеси су извучени из институција, а томе је помогла међународна заједница која је све разговоре водила изван институција. Странци управљају БиХ, она је протекторат, на њој се 20 година купује вријеме за пројекте изван БиХ, она је међународна осматрачница”, упозорио је Шпирић.

Он је напоменуо да је на посљедњем засједању Дома народа Парламентарне скупштине БиХ покушано да се подметањем покаже да се поштује пословник.

“Странке су инструисале своје државне службенике да крше законе унутар парламента. То говори у каквој се трагичној ситуацији налази БиХ. Република Српска је за Сарајево морање. Када је брак морање он се распада и зато молим да се промијени угао гледања јер до тада неће бити напретка. Онај ко хоће да сачува државу он ће да је загрли, сваки њен педаљ”, каже Шпирић.

Он је оцијенио да је могуће да бошњачка страна не жели СНСД у институцијама БиХ и да би било поштено да то саопшти.

“Ако могу да нас избјегну нека то ураде, а стање чекања је најгора варијанта за БиХ и оно не користи ни Бошњацима, ни Србима, ни Хрватима. Поново желе да дезавуишу изборну вољу грађана Српске. Она је дезавуисана и у прошлом мандату када је на изборима побиједио СНСД, а странке из Савеза за промјене су чиниле власт. Очекујем да ће да проради савјест јер је изборна јединица Република Српска”, рекао је Шпирић.

Говорећи о функционисању институција БиХ у техничком мандату, Шпирић је рекао да уколико одлука о привременом финансирању не буде продужена најкасније током јула, више од 22.000 запослених у институцијама неће добити плату.

“Овај сазив Савјета министара је само од октобарских избора до маја ове године запослио 584 нова радника који примају плате из буџета. То није пут којим треба да иде ова земља. Не знам који још број чека на именовање. Актуелни Савјет министара се бави само запошљавањем”, рекао је Шпирић.

Коментаришући информације да Обавјештајно-безбједносна агенција БиХ селективно прислушкује медије, Шпирић је истакао да би то у демократски развијеној земљи било звоно за узбуну.

“Не сумњам да (Милорад) Додик има валидне документе. Шта би се десило у било којој другој земљи да предсједник изађе и покаже такве документе. Сређивала би се ситуација најмање пола године. Говорио сам да у свакој земљи у којој обавјештајни сектор нема јак парламентарни надзор логично је да ће изаћи изван својих оквира. Ми двије године немамо надзора над тим сектором”, рекао је Шпирић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана