Špirić: Bezbjednost Mektićeva igračka

Željka Domazet
Špirić: Bezbjednost Mektićeva igračka

Sarajevo - Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić snažno potkopava bezbjednost, ali Predstavnički dom Parlamenta BiH ne poklanja pažnju tom problemu i bezbjednost je ostala igračka u rukama neodgovornog ministra, a Parlament nema snage da o tome razgovara, izjavio je juče poslanik SNSD-a Nikola Špirić.

Poslanici su odbili Špirićev prijedlog da u dnevni red sjednice Predstavničkog doma bude uvrštena informacija o stanju bezbjednosti u BiH povodom alarmantnih izjava i izvještaja koje iznosi Mektić.

- Da li će se suštinski ući u problem bezbjednosti BiH ili ćemo imati ministra bezbjednosti koji će ionako tešku situaciju da pretvori u cirkus. Bezbjednost ne smijemo dati u ruke ljudima koji se time zabavljaju - istakao je Špirić.

Zatražio je informaciju o svim organizacijama, udruženjima i pojedincima čije djelovanje može da se podvede pod narušavanje bezbjednosne situacije u BiH.

- Informacija bi trebalo da sadrži osvrt na uništavanje viška naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava, destinacije gdje naoružanje iz BiH završava, a poseban akcenat trebalo bi staviti na sve snažniju migrantsku krizu. Nikada nismo imali ni cjelovitu informaciju o tome šta se dešava sa povratnicima u BiH sa stranih ratišta, kakvo je djelovanje Islamske države, paradžemata i vehabijskih pokreta - konstatovao je Špirić.

Predložio je da, ako ministar nije u stanju da odmah odgovori na ta pitanja, u roku od 20 dana bude održana zatvorena sjednica, ali to nije prihvaćeno.

- Već godinama ministar bezbjednosti priča izvan BiH da u njoj postoje paravojske, parapolicije i pojedinci koji potkopavaju ustavni poredak BiH, a nešto slabije govori o paradžematima, prisustvu Islamske države, povratnicima sa stranih ratišta. Kada Mektić govori o RS kao problemu za BiH, onda dobije podršku FBiH, a kada ja govorim da se razgovara o bezbjednosti u BiH, onda poslanici iz FBiH uopšte ne žele da razgovaraju o tome. To je teška spoznaja i plašim se da ulazimo u teško vrijeme, a da nam naknadna pamet neće pomoći - kaže Špirić.

Mektić je za federalne medije rekao da je Špirić demagog koji osim demagogije još jedino zna dobro raditi samo za sebe i svoje interese.

- Špirić živi od šuplje priče. Nikad ništa nije korisno uradio osim što je sebi pribavio materijalnu korist i gdje god grebete oko kriminala tu ćete doći do Špirića. Niko se ne igra sa bezbjednošću. Bezbjednosne agencije rade odgovorno svoj posao i drže bezbjednosnu situaciju stabilnom i pod kontrolom - istakao je Mektić i dodao da već četvrtu godinu BiH nema nijednog terorističkog incidenta.

Predstavnički dom prihvatio je da po hitnom postupku bude razmatran prijedlog izmjena Zakona o krivičnom postupku BiH, koji je u parlamentarnu proceduru uputio poslanik SDA Amir Fazlić. Nije prihvaćen prijedlog predsjedavajućeg Kluba poslanika HDZ-a BiH Nikole Lovrinovića da po hitnom postupku razmatraju izmjene ovog zakona čiji je predlagač Ministarstvo pravde BiH. Prijedlog Ministarstva pravde na prevaru je u utorak skinut sa dnevnog reda sjednice Savjeta ministara BiH. S druge strane, Dom naroda uvrstio je ove izmjene u dnevni red jučerašnje sjednice na prijedlog zamjenika predsjedavajućeg Bariše Čolaka iz HDZ-a BiH. O izmjenama koje će biti usvajane po hitnom postupku delegati juče nisu raspravljali jer je sjednica prekinuta.

Zanimljivo je da se dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma doma nisu našle predložene izmjene Zakona o Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji BiH koje je Savjet ministara BiH usvojio na prijedlog Ministarstva bezbjednosti BiH.

Radončić morao u sud

Nakon usvajanja dnevnog reda i pauze koja je potom uslijedila Dom naroda Parlamenta BiH prekinuo je zasjedanje na prijedlog delegata Fahrudina Radončića iz SBB-a.

- Vi znate da u 14 časova imam obavezu pred Sudom BiH - kazao je Radončić kome je u toku suđenje za ometanje pravosuđa.

Njegovim odlaskom Klub Bošnjaka je ostao nepotpun i ne bi bilo kvoruma za donošenje odluka, pa je nakon konsultacija sjednica prekinuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana