Спектакуларна хапшења пред камерама штете правди

Срна
Спектакуларна хапшења пред камерама штете правди

Бањалука - Министар правде Републике Српске Антон Касиповић упозорава да прављење спектакла пред камерама приликом хапшења јавних личности и политичара, односно увођење естрадних манира у спровођење правде, може само да штети правди.

Касиповић истиче за Срну да у томе не види ништа добро, јер је то једна од фаза поступка који се може завршити на различите начине, па и неспровођењем истраге и ослобађањем од одговорности у самом поступку.


"Али, онда већ имате нанесену штету појединцу", упозорава Касиповић и наводи да је "логично да пред камере треба изаћи тек када се заврши поступак и добије пресуда".

Бањалучки адвокат Милан Петковић сматра да хапшења пред камерама доносе контраефекат.

"Контраподуктивно је хапсити некога пред очима цијеле јавности, па га ослободити. Потпуно је непотребно прављење спектакла од било ког хапшења, била то позната или непозната особа", оцјењује Петковић за Срну.

"Свако хапшење мора да буде посљедица, а не узрок нечега", прецизира он и додаје да хапшење мора бити посљедица обимне истраге, прикупљених и валидних података у вези са било којим кривичним дјелом које се некоме ставља на терет.

Петковић наглашава да треба поштовати приватност и интегритет личности сваког грађанина, а пред камере треба излазити тек након што се заврши поступак и добије ослобађајућа или осуђујућа пресуда.

"Уколико је ријеч о осуђујућој пресуди, треба рећи да су ти људи урадили оно што им је стављано на терет, а тужиоци, ако дође до ослобађајуће пресуде, треба да смогну моралне и људске храбрости и кажу да су можда погријешили, те да је оптужница пала", наводи Петковић.

Он каже да се често дешава да тужилаштво подигне оптужницу "наврат-нанос" и изађе са њом у медије, што је покушај, сматра Петковић, да се унапријед пресуди неким људима.

"Самим тим и медије доводе у незгодну ситуацију да касније сносе одговорност за евентуалне клевете, иако им они дају информацију", прецизира Петковић.

Он упозорава да се пресумпција невиности нарушава често, иако је загарантована свима, па се људима суди прије него што буду процесуирани.

"Тиме се у незгодан положај стављају осумњичени, а врши се притисак и на сам суд коме је тешко да суди у предметима гдје већ постоји став јавности", наводи адвокат Петковић и подсјећа:

"Један судија је рекао: жКако сад да му не одредим притвор када је у свим новинамаж".

Психолог Александар Милић сматра да се спектакуларна хапшења политичара и познатих пред камерама обављају према принципу "хљеба и игара".

Он истиче за Срну да су ова хапшења, која обично завршавају ослобађајућим пресудама, "забава за масе", те да не би требало да судови и тужилаштва шаљу налоге за привођења без чврстих доказа.

Међу спектаклима који су се у посљедње вријеме дешавали пред камерама су хапшења бившег потпредсједника Владе Федерације БиХ Јерка Иванковића Лијановића, бившег предсједника Федерације БиХ Живка Будимира, лидера Савеза за бољу будућност Фахрудина Радончића, бившег директора Управе за индиректно опорезивање Кемала Чаушевића и других.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана