Specijalna policija prekinuli blokade grranice

Nezavisne.com
Specijalna policija prekinuli blokade grranice

Sarajevo - Nakon što su pripadnici Specijalne policije došli na granični prelaz Bijača, stotine boraca, članova Savjeta branitelja FBiH, odblokirale su ovaj granični prelaz, a nekoliko lica je privedeno jer je pružalo otpor.

Malo prije nego što je odblokirana Bijača, borci su se povukli i sa graničnog prelaza Gorica, koji je takođe kao i Bijača bio u blokadi gotovo cijeli dan. Borci su protestom tražili da Parlament FBiH usvoji rezoluciju koja je napisana još prošle godine, međutim zahtjev da ona bude uvrštena na dnevni red jučarašnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH nije dobio potrebnu većinu.

"Mi se ne povlačimo sa graničnih prelaza dok rezolucija ne bude usvojena", poručio je tokom dana Vlado Marušić, jedan od predstavnika Udruge "Zaboravljeni branitelji", koja je članica Savjeta branitelja. Naglasio je da za usvajanje rezolucije treba pet minuta. On je kazao da su blokirani putni pravci prema graničnim prelazima Bijača, Gorica i Izačić.

Nekoliko časova kasnije, odnosno nakon što je specijalana policija sa desetak vozila došla na Bijaču, Marušić je za medije iz FBiH rekao: "Ovamo je rat. Policija je spremala, bit će šta će biti. Ne želimo krv, ali neko je objavio rat, ali mi nećemo ništa uraditi". Nedugo nakon toga borci su se povukli ističući da ne odustaju od svojih zahtjeva.

Rezolucijom se zahtijeva, prije svega, jedinstveni registar boraca, te dodatak od 326 KM za nezaposlene borce koji su 48 mjeseci proveli u ratu, a za ostale borački dodatak po mjesecu provedenom u ratu. Traži se i jedinstvena boračka organizacija.

"Neka taj borački dodatak bude marku, dvije, tri. Za sve to što tražimo ne treba više od 90 miliona KM godišnje. Mi nemamo nikakva prava", kazao je Salko Lužić, koji je pred parlament došao iz Nemile i dodao da su došli samoinicijativno i kao podrška ljudima na granici. Okupljeni pred zgradom Parlamenta istakli su da ima 576.000 boraca u FBiH, iako je sa 23. decembrom 1995. godine bilo 229.000 pripadnika Armije RBiH i 37.000 pripadnika HVOa, te da je oko 150.000 nelegalno uvedenih u pravo.

"Sa jedinstvenim registrom uštedjelo bi se 150 miliona KM", ustvrdili su okupljeni branitelji.

Ale Hošić, predsjednik Saveza RVI Unskosanskog kantona, rekao je danas da lično shvata problem boraca koji su juče protestovali i da je ta kategorija najugroženija, ali da način na koji traže prava nije dobar.

Mada rezolucija nije uvrštena u dnevni red Predstavničkog doma, Lužić je kazao da će se oni povući ispred zgrade Parlamenta, ali da će se pridružiti protestima pred Vladom FBiH u četvrtak koje organzuje Sindikat solidarnosti Tuzla.

Uvrštavanje rezolucije na dnevni red današnje sjednice Predstavničkog doma zvanično su predložili poslanici opozicionih stranaka. Klub SDA se izjasnio da neće ovo prihvatiti jer se o rezoluciji nisu očitovala nadležna ministarstva i tijela, te da ona predviđa dodatne obaveze od 200 miliona KM godišnje. Protiv je bio i Klub poslanika koji predvodi HDZ BiH, u kojem su kazali da rezoluciju nisu razmatrala tijela HNSa.

Salko Bukvarević, ministar za boračka pitanja FBiH, medijima je izjavio da su s reprezentativnim udruženjima već dogovorili registar boraca, zakon o reprezentativnim boračkim udruženjima i sporazum da dostignuta prava boraca ostanu u narednih pet godina, a da se formira fond za pomoć najugroženijim kategorijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana