Специјална полиција прекинули блокаде грранице

Nezavisne.com
Специјална полиција прекинули блокаде грранице

Сарајево - Након што су припадници Специјалне полиције дошли на гранични прелаз Бијача, стотине бораца, чланова Савјета бранитеља ФБиХ, одблокирале су овај гранични прелаз, а неколико лица је приведено јер је пружало отпор.

Мало прије него што је одблокирана Бијача, борци су се повукли и са граничног прелаза Горица, који је такође као и Бијача био у блокади готово цијели дан. Борци су протестом тражили да Парламент ФБиХ усвоји резолуцију која је написана још прошле године, међутим захтјев да она буде уврштена на дневни ред јучарашње сједнице Представничког дома Парламента ФБиХ није добио потребну већину.

"Ми се не повлачимо са граничних прелаза док резолуција не буде усвојена", поручио је током дана Владо Марушић, један од представника Удруге "Заборављени бранитељи", која је чланица Савјета бранитеља. Нагласио је да за усвајање резолуције треба пет минута. Он је казао да су блокирани путни правци према граничним прелазима Бијача, Горица и Изачић.

Неколико часова касније, односно након што је специјалана полиција са десетак возила дошла на Бијачу, Марушић је за медије из ФБиХ рекао: "Овамо је рат. Полиција је спремала, бит ће шта ће бити. Не желимо крв, али неко је објавио рат, али ми нећемо ништа урадити". Недуго након тога борци су се повукли истичући да не одустају од својих захтјева.

Резолуцијом се захтијева, прије свега, јединствени регистар бораца, те додатак од 326 КМ за незапослене борце који су 48 мјесеци провели у рату, а за остале борачки додатак по мјесецу проведеном у рату. Тражи се и јединствена борачка организација.

"Нека тај борачки додатак буде марку, двије, три. За све то што тражимо не треба више од 90 милиона КМ годишње. Ми немамо никаква права", казао је Салко Лужић, који је пред парламент дошао из Немиле и додао да су дошли самоиницијативно и као подршка људима на граници. Окупљени пред зградом Парламента истакли су да има 576.000 бораца у ФБиХ, иако је са 23. децембром 1995. године било 229.000 припадника Армије РБиХ и 37.000 припадника ХВОа, те да је око 150.000 нелегално уведених у право.

"Са јединственим регистром уштедјело би се 150 милиона КМ", устврдили су окупљени бранитељи.

Але Хошић, предсједник Савеза РВИ Унскосанског кантона, рекао је данас да лично схвата проблем бораца који су јуче протестовали и да је та категорија најугроженија, али да начин на који траже права није добар.

Мада резолуција није уврштена у дневни ред Представничког дома, Лужић је казао да ће се они повући испред зграде Парламента, али да ће се придружити протестима пред Владом ФБиХ у четвртак које органзује Синдикат солидарности Тузла.

Уврштавање резолуције на дневни ред данашње сједнице Представничког дома званично су предложили посланици опозиционих странака. Клуб СДА се изјаснио да неће ово прихватити јер се о резолуцији нису очитовала надлежна министарства и тијела, те да она предвиђа додатне обавезе од 200 милиона КМ годишње. Против је био и Клуб посланика који предводи ХДЗ БиХ, у којем су казали да резолуцију нису разматрала тијела ХНСа.

Салко Букваревић, министар за борачка питања ФБиХ, медијима је изјавио да су с репрезентативним удружењима већ договорили регистар бораца, закон о репрезентативним борачким удружењима и споразум да достигнута права бораца остану у наредних пет година, а да се формира фонд за помоћ најугроженијим категоријама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана