Sorensen: Podsticaj daljem razvoju kulturne i kreativne industrije

SRNA
Sorensen: Podsticaj daljem razvoju kulturne i kreativne industrije

Sarajevo - Šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen pozdravio je potpisivanje Sporazuma o učešću BiH u programu EU "Kreativna Evropa", te istakao da će to podstaći dalji razvoj kulturne i kreativne industrije u BiH.

"BiH je dobro poznata po širokom spektru kulturnih i umjetničkih aktivnosti i velikom potencijalu za budućnost. Ovo je za BiH veoma značajan događaj, jer će ojačati veze onih koji se bave stvaranjem i kulturom sa svojim kolegama u EU", istakao je Sorensen u današnjem saopštenju Delegacije EU u BiH.

Potpisivanjem ovog sporazuma BiH je dobila mogućnost da učestvuje u evropskom kreativnom prostoru, a oni koji se bave kulturom u BiH dobiće pristup fondu "Kreativna Evropa" vrijednom 1,5 milijardi evra.

U saopštenju se navodi da je za BiH posebno važno što "Kreativna Evropa" podržava inicijative prevođenja i promovisanja literarnih djela širom EU, a podržava i mreže koje pomažu kulturnom i kreativnom sektoru da djeluje konkurentno i na trans-nacionalnom nivou.

Osim toga, ovaj program pomaže uspostavljanju platforme za promovisanje novih umjetnika, distribuciju umjetničkih radova, podršku produkciji televizijskih programa, promoviše interes za filmove i drugo.

Više od 20 filmova koje su režirala neka od najvećih imena Evrope i koji su prikazani na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu, uključujući i sedam filmova koji su se takmičila u konkurenciji za glavnu nagradu - Zlatnu palmu, podržala je "Kreativna Evropa".

"Kreativna Evropa" je okvirni program Evropske komisije koji pruža podršku sektorima kulture i medija u periodu 2014-2020. godine. Riječ je o nastavku ranijeg "Kulturnog programa" i "MEDIA programa" koji se sada finansira na nivou za devet odsto višem nego ranije.

Program se sastoji od dva potprograma - potprogram "Kultura" se fokusira na podršku sektoru kulture, dok potprogram "Medija" podržava audio-vizuelni sektor.

Svih 28 članica EU, kao i zemlje-kandidati i potencijalni kandidati, imaju pristup "Kreativnoj Evropi", a Island, Lihtenštajn, Norveška i Švajcarska imaju pristup ovom fondu u skladu sa sporazumima sa tim zemljama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana