Sorensen: EU spremna da pomogne BiH

SRNA
Sorensen: EU spremna da pomogne BiH

Sarajevo - Specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen izjavio je danas da je EU spremna da pomogne BiH da ostvari još više na evropskom putu nego što je do sada.

Sorensen je rekao da je u tom procesu ključna koordinacija parlamenata sa izvršnim vlastima.

Otvarajući 16. Interparlamentarni sastanak delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Albanijom, BiH, Srbijom i Crnom Gorom sa delegacijom parlamenta BiH u Sarajevu, Sorensen je ocijenio da su ovakvi susreti način da se pomogne parlamentu BiH u napredovanju na putu evropskih integracija.

On je naveo da parlamenti imaju izuzetno važnu ulogu u procesu evropskih integracija, jer predstavljaju lokalne lidere u prenosu pravne tekovine EU u domaće zakonodavstvo.

Sorensen je podsjetio na negativnu činjenicu da je u proteklom periodu došlo do otkazivanja četiri sastanka privremenih pododbora za evropske integracije BiH, što predstavlja presedan.

Direktor Direkcije za evropske integracije BiH Nevenka Savić rekla je da od efikasne koordinacije među institucijama u BiH zavisi operativna realizacija procesa evropskih integracija.

Ona je dodala da to uključuje i stvaranje uslova za održavanje sastanaka privremenih pododbora za praćenje realizacije Privremenog sporazuma za trgovinu i trgovinska pitanja.

Savićeva je podsjetila na procese napredovanja BiH nakon posljednjeg Izvještaja Evropske komisije o napretku BiH iz 2013. godine, među kojima su i aktivnosti na ispunjavanju uslova Kancelarije za hranu i veterinarstvo EU za izvoz hrane životinjskog porijekla, te aktivnosti na pristupanju BiH u članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Tokom dvodnevnog zasjedanja, učesnici ovog foruma razmijeniće mišljenja o stanju procesa evropskog integrisanja BiH, uključujući i pripreme za strategiju "Jugoistočna Evropa 2020".

Osim toga, planirana je i rasprava o tehničkoj adaptaciji trgovinskog dijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju nakon ulaska Hrvatske u EU, kao i o problematici borbe protiv korupcije.

Biće vođen dijalog i o oblastima obrazovanja i kulture, ljudskih prava i reformi pravosuđa, a planirana je i rasprava o aktuelnim protestima u BiH.

Interparlamentarni sastanak biće okončan sutra usvajanjem zajedničke izjave delegacija Evropskog parlamenta i Parlamentarne skupštine BiH.

Skup se održava u organizaciji Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH.

Rezolucija o BiH dobra detekcija stanja

Članovi Kolegijuma Predstavničkog doma parlamenta BiH i delegacije Evropskog parlamenta ocijenili su da je Rezolucija Evropskog parlamenta o BiH ponudila dobru detekciju stanja i pružila vrlo dobar osnov za dalji rad s ciljem ubrzanja evroatlantskog puta BiH, kako domaćih političara, tako i međunarodne zajednice.

Članovi Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Albanijom, BiH, Srbijom, Crnom Gorom, koje je predvodio Eduard Kukan, posebno su se, u razgovoru sa zamjenicima predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Božom Ljubićem i Denisom Bećirovićem, interesovali za ocjenu o nedavnim demonstracijama u Federaciji BiH.

Iz Parlamentarne skupštine BiH saopšteno je da su gosti, koji učestvuju na 16. interparlamentarnom sastanku Evropskog parlamenta i BiH, imali priliku da se upoznaju sa spektrom pogleda na političku situaciju u BiH i aktuelni trenutak njenog evroatlantskog puta.

Odluku "Sejdić-Finci" provesti po načelu ravnopravnosti

Član Stalne delegacije parlamenta BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope Borjana Krišto izrazila je nadu da će odluka "Sejdić - Finci" biti uskoro provedena, ističući da to mora biti učinjeno u skladu sa načelom ustavne ravnopravnosti svih naroda i građana u BiH.
Na marginama konferencije o provođenju Strategije Savjeta Evrope o pravima djece, Krišto je sa glavnim sekretarom Savjeta Evrope Torbjornom Jaglandom danas razgovarala o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, saopšteno je iz parlamenta BiH.

Torbjorn se interesovao o procesima koji se vode s ciljem provođenja odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci protiv BiH", odnosno postojanju mogućnosti njenog provođenja do održavanja opštih izbora u oktobru ove godine.

Sagovornici su se usaglasili da, imajući u vidu dosadašnje napore koji su učinjeni u provođenju ove odluke, nije potrebno tražiti krivce za dosadašnje neuspješne pregovore, nego zajednički uložiti dodatne napore s ciljem njenog skorog provođenja.

Krišto je poručila da će, imajući u vidu nacionalnu strukturu i političko uređenje BiH, učesnici pregovora koji nastupaju u ime hrvatskog naroda i dalje težiti rješenju koje će garantovati ustavnu ravnopravnost svih naroda u BiH, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana