Соња Караџић-Јовичевић, потпредсједница Народне скупштине РС: Здравство наставља да тоне у дугове

Ж. Д.
Соња Караџић-Јовичевић, потпредсједница Народне скупштине РС: Здравство наставља да тоне у дугове

Источно Сарајево - Потпредсједница Народне скупштине РС из СДС-а Соња Караџић-Јовичевић изјавила је у петак да здравствени систем у Српској не постоји, нити има идеје како да буде опорављен.

- Здравствени систем је пропао у Бермудском троуглу негдје између Министарства здравља и социјалне заштите, Фонда здравственог осигурања и здравствених установа - рекла је Караџић-Јовичевић.

Истичући да никада нису предузети кораци који би довели до опоравка здравственог система, она је рекла да су у овом моменту једини сигурни кораци ка додатном задужењу у другу милијарду укупног дуговања.

- Дуговања су огромна у свим сегментима. Само дуговања за доприносе и порезе прелазе 200 милиона марака. Здравствени радници не могу да овјере књижице и да се лијече. У Универзитетском клиничком центру (УКЦ) РС у Бањалуци у посљедњих пет година уплаћени су доприноси за само годину и по, а у Болници Источно Сарајево је за пет година уплаћено доприноса и пореза за свега пет мјесеци. Дуг УКЦ-а износи 250 милиона КМ без најновијег задужења - рекла је Караџић-Јовичевић коментаришући најаву да ће највећа здравствена установа у РС новим кредитом од 55 милиона КМ покушати да рефинансира дугове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана