Соња Караџић-Јовичевић: СДС нема став и политику, подијељен је и забавио се сам о себи

Срна
Соња Караџић-Јовичевић: СДС нема став и политику, подијељен је и забавио се сам о себи

Бањалука - Члан Главног одбора СДС-а Соња Караџић-Јовичевић изјавила је вечерас да СДС нема јасан став ни о једном важном питању, немамо јасну политику и испланиране кораке за будућност, а странци су потребни визија, јасна политика и кораци који нису хаотично смишљени у посљедњих 30 секунди.

“Не доносимо одлуке у странци, немамо право да дискутујемо на сједницама Главног одбора јер се дијелимо, прегласавамо и међусобно вријеђамо, дочекује нас чланство које организује један дио Главног одбора са транспарентима и увредама”, рекла је Јовичевићева.

Она је изразила задовољство што су унутарстраначки избори у странци, јер, како је рекла, да нису редовни требало би смислити ванредне пошто су дошли до крајње границе.

“Тренутно једино посланици показују неки рад и постојање СДС-а. Ми смо у доброј мјери препуштени сами себи”, рекла је Јовичевићева за АТВ.

Она је нагласила да се СДС посљедњих осам мјесеци бави сам собом, науштрб опозиционог дјеловања.

“СДС је као стара фотеља, удобна стара драга фотеља, коју сви воле и нико не би волио да је се ријеши, може јој се замјерити штошта, најважније је да је језгро здраво, а тапацирунг је прилично похабан на многим мјестима и различита су виђења шта са том фотељом. Али она ће опстати, СДС је бренд”, рекла је Јовичевићева.

Она је истакла да је право питање због чега је дошло до тога у СДС-у.

“Човјек у чије име се то ради неке ствари и не зна. Овдје има много уцјена и пријетњи и забавили смо се сами о себи. Срећем људе и чујем за људе из СДС-а који су много оштрији према својим члановима него што су били у кампањама према политичким ривалима и то показује ароганцију и агресивност”, каже Јовичевићева.

На питање да ли је блиска идеји сарадње СДС-а са СНСД-ом, она је подсјетила да је на сједници Главног одбора странке 28. октобра 2018. године рекла да је крајње вријеме да се погледају у очи и анализирају шта се догодило на изборима, колики им је коалициони капацитет и гдје су СДС и Савез за промјене.

“Тог момента је неко из сале пустио вијест да сам ја за сарадњу са СНСД-ом и то траје и данас. То не говори о мени, јер се зна о мојој привржености СДС-у који сам стварала и чувала. Они који говоре Вукоти Говедарици да чисти странку и шта треба да ради најмањи су му пријатељи јер својом бахатошћу, ароганцијом и агресивношћу покушавају да себе касније позиционирају негдје уколико њихов кандидат побиједи”, рекла је Јовичевићева.

Говедарици замјера, како је напоменула, једино што је пустио да се та прича развија и да доведе до потпуног раслојавања на наводне издајнике и наводне патриоте у СДС-у.

“Говедарица је када смо га бирали добио бјанко подршку свих нас. Бјанко подршку може да добије било ко, али онда имам право да кажем да сам погријешила, да нисам добро процијенила и да заговарам увођење промјена у СДС-у”, каже Јовичевићева.

Она је подсјетила да је став Општинског одбора СДС-а којем она припада, да на изборима за предсједника СДС-а треба подржати Милана Миличевића.

“Миличевић је побједом на референдуму у Теслићу пробудио наду да има шансе за СДС. Он је био и први избор /Младена/ Босића када је предлагао свог замјеника 2016. године након изгубљених локалних избора. Велика је храброст ући у све ово због стања у којем се СДС налази. То је видљиво осам мјесеци, а траје дуже”, нагласила је Јовићевићева.

Она је упозорила да у СДС-у постоји групација око једног кандидата која је врло агресивна и користи неке медије и друштвене мреже да себе промовише у ексклузивне и добре “есдеесовце” и патриоте и да о другој групацији говори да су издајници, а са друге стране нема никаквог одговора.

“Надам се да ће, ко год да буде изабран, они пружити руку један другом и ставити се на располагање СДС-у јер ми немамо више толико кадра и људи, а имамо велику историјску, политичку и друштвену обавезу да сачувамо и ојачамо СДС. Немамо право да више осипамо чланство и избацујемо људе”, истакла је Јовичевићева.

Говорећи о раду Народне скупштине Републике Српске чији је потпредсједник, Јовичевићева је рекла да се многи посланици, посебно они млађи, још нису потпуно снашли и да би јој било драго да опозициони посланици мање праве грешке.

“Њихове дискусије морају да буду аргументоване и вољела бих да се више потруде како да избјегнемо те ситуације и да не изазивају серију реплика и кривих навода. Вјерујем да стичу искуство и да ће доћи у пословничке норме. Жао ми је што због таквих дискусија квалитетне и аргументоване дискусије прођу потпуно непримјетно”, каже Јовичевићева.

Она је оцијенила да не вјерује да су перформанси и блокаде рада парламента у прошлом мандату донијеле корист опозицији.

“Тиме је нанесена штета. Мало ту могу посланици да ураде, то је политика странке. У то вријеме наш шеф клуба је истовремено био и предсједник странке и он је у сарадњи са осталим шефовима клубова и предсједницима странака у тадашњој коалицији Савез за промјене договарао шта треба да се ради. Не мислим да је то добар потез. Ја сам за то да увијек учествујемо у раду парламента и надам се да ће СДС у будућности избјећи да доноси такве одлуке и даје такве сугестије клубу посланика”, нагласила је Јовичевићева.

Говорећи о свом оцу Радовану Караџићу, она је навела да се зна ко је за његову “главу” узео пет милиона.

“Познато је ко су људи који су узимали велике суме новца за разне информације, дојаве и слично. Силне потраге, претраге и упади су сваки пут били на основу нечије информације која је плаћена, а то не спада у тих пет милиона. И данас има људи који су на важним функцијама који су у томе учествовали. Нису то тајне, али не желим да помињем имена. Постоји то у документима министарстава унутрашњих послова Српске и Србије, има и пресретнутих разговора о томе тако да ће доћи вријеме да се то каже”, рекла је Јовичевићева.

Она је додала да њена породица има најобимнију документацију која се тиче Радована Караџића и да ће доћи вријеме када ће она бити објављена.

“На жалост многих људи, ја се много тога сјећам и веома тешко заборављам тако да је много мојих забиљешки похрањено на сигурно мјесто и многе ће изненадити подаци о неким људима. Наговарали су ме да објавим књигу, али то треба да буде нешто сасвим друго”, рекла је Јовичевићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана