Sonja Karadžić Jovičević: Dodjelom povelja se izražava poštovanje i ne krše se nikakvi zakoni

Srna
Sonja Karadžić Jovičević: Dodjelom povelja se izražava poštovanje i ne krše se nikakvi zakoni

Banjaluka - Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Sonja Karadžić Jovičević istakla je da se dodjelom povelja u parlamentu Srpske izražava poštovanje ličnosti i događaja iz prošlosti, a ne krše se nikakvi zakoni.

"Ako poštujemo našu prošlost, ne znači da nekoga vrijeđamo. To su istorijske činjenice i ne vidim razlog da se od toga pravi nešto što nije, ili da se proizvode novi sukobi na bilo kojoj relaciji", rekla je Jovičevićeva Srni komentarišući izjavu visokog predstavnika u BiH Valentina Incka kojom je osudio dodjelu povelja u Narodnoj skupštini Republike Srpske licima optuženim i osuđenim za ratne zločine, tvrdeći da to, kako kaže, predstavlja neprihvatljivu praksu u modernom svijetu, te da te aktivnosti vlasti u Srpskoj nisu u skladu sa njihovim obavezama prema Opštem okvirnom sporazumu za mir.


Jovičevićeva je naglasila da svako ima pravo na svoje mišljenje, pa tako i visoki predstavnik Valentin Incko i podsjetila da je njen otac Radovan Karadžić, koji je jedan od dobitnika povelje, osuđen prvostepeno i da to nije konačna presuda.

Povodom obilježavanja 25 godina postojanja i rada Narodne skupštine Republike Srpske, predsjednik parlamenta Nedeljko Čubrilović uručio je povelje i zahvalnice zaslužnim pojedincima, organizacijama i institucijama.

Povelje i zahvalnice za posebne zasluge za učešće i doprinos u radu Narodne skupštine uručene su prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću i potpredsjednicima Biljani Plavšić i posthumno Nikoli Koljeviću, dosadašnjim predsjednicima i potredsjednicima skupštine i postuhmno poslanicima koji su poginuli u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Čubrilović je povelje i zahvalnice uručio i Ustavnom sudu Republike Srpske, Asocijaciji "Stvaraoci Republike Srpske", Boračkoj organizacija Republike Srpske i OEBS-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana