Соња Караџић Јовичевић: Додјелом повеља се изражава поштовање и не крше се никакви закони

Срна
Соња Караџић Јовичевић: Додјелом повеља се изражава поштовање и не крше се никакви закони

Бањалука - Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Соња Караџић Јовичевић истакла је да се додјелом повеља у парламенту Српске изражава поштовање личности и догађаја из прошлости, а не крше се никакви закони.

"Ако поштујемо нашу прошлост, не значи да некога вријеђамо. То су историјске чињенице и не видим разлог да се од тога прави нешто што није, или да се производе нови сукоби на било којој релацији", рекла је Јовичевићева Срни коментаришући изјаву високог представника у БиХ Валентина Инцка којом је осудио додјелу повеља у Народној скупштини Републике Српске лицима оптуженим и осуђеним за ратне злочине, тврдећи да то, како каже, представља неприхватљиву праксу у модерном свијету, те да те активности власти у Српској нису у складу са њиховим обавезама према Општем оквирном споразуму за мир.


Јовичевићева је нагласила да свако има право на своје мишљење, па тако и високи представник Валентин Инцко и подсјетила да је њен отац Радован Караџић, који је један од добитника повеље, осуђен првостепено и да то није коначна пресуда.

Поводом обиљежавања 25 година постојања и рада Народне скупштине Републике Српске, предсједник парламента Недељко Чубриловић уручио је повеље и захвалнице заслужним појединцима, организацијама и институцијама.

Повеље и захвалнице за посебне заслуге за учешће и допринос у раду Народне скупштине уручене су првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу и потпредсједницима Биљани Плавшић и постхумно Николи Кољевићу, досадашњим предсједницима и потредсједницима скупштине и постухмно посланицима који су погинули у одбрамбено-отаџбинском рату.

Чубриловић је повеље и захвалнице уручио и Уставном суду Републике Српске, Асоцијацији "Ствараоци Републике Српске", Борачкој организација Републике Српске и ОЕБС-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана