Sonja Davidović: Za subvencije za stambene kredite u Srpskoj 1,7 miliona KM

Srna
Sonja Davidović: Za subvencije za stambene kredite u Srpskoj 1,7 miliona KM

Banjaluka - Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske obezbijedilo je 1,7 miliona KM za ovu godinu za program subvencionisanja kamatnih stopa na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove, rekla je resorni ministar Sonja Davidović.

Davidovićeva je navela da je u ovu svrhu od početka realizacije programa 2008. godine utrošeno ukupno oko 9.790.000 KM, te odobreno 3.398 subvencija, sa ciljem da se mladima i mladim bračnim parovima do 35 godina starosti, omogući da riješe stambeno pitanje.

"Riješeno stambeno pitanje jedan je od bitnih preduslova za osnivanje i razvoj zdrave porodice, kao i povećanje nataliteta i ostanak mladih u Republici Srpskoj", rekla je Davidovićeva u intervjuu za Srnu.

Ona je navela da se u okviru ovog programa subvencioniše jedan procentni poen kamatne stope na odobreni stambeni kredit iz sredstava Investiciono-razvojne banke Srpske, te ocijenila da je to jedna od uspješnijih aktivnosti koje realizuje Ministarstvo.

Dadovićeva je navela i da će Ministarstvo zajedno sa partnerima iz institucija i organizacija aktivno raditi i na realizaciji mjera u skladu sa strateškim ciljevima Omladinske politike Republike Srpske od 2016. do 2020. godine u cilju sveobuhvatnog poboljšanja položaja mladih u Republici Srpskoj, te izraditi i Strategiju za unapređenje i razvoj volontiranja u Republici Srpskoj za narednih pet godina.

"Zajedno sa ostalim nadležnim ministarstvima nastojaćemo da Vlada pruži veću podršku talentovanim mladim ljudima, budućim pokretačima razvoja društva, u cilju njihovog razvoja i ostanka u Republici Srpskoj", rekla je Davidovićeva.

Ona je podsjetila da je resorno ministarstvo u prethodnom periodu dosta uradilo na aktuelizovanju demografskih problema, kao i donošenju značajnih dokumenata koji se odnose na ovu problematiku, te najavila da za ovu godinu donošenje nove Strategije za unapređenje podrške porodicama 2019-2023.

"Ova strategija će obuhvatiti strateške ciljeve kao što su unapređivanje pravnog okvira, razvoj pronatalitetnih mjera populacione politike, razvoj sistemskih mjera podrške i usluga porodici, aktiviranje jedinica lokalne samouprave na unapređivanju i razvoju mjera podrške porodici, te promocija porodičnih vrijednosti", navela je Davidovićeva.

Ona je upozorila da se Republika Srpska danas susreće sa izraženim demografskim problemima među kojima dominira intenzivno smanjenje prirodnog priraštaja, odnosno nedovoljno rađanje djece.

"Mjerom uvođenja materinskog dodatka za sve nezaposlene porodilje u iznosu od 405 KM Vlada Republike Srpske želi unaprijediti sistem dječije zaštite u Republici Srpskoj, prvenstveno njegov pronatalitetni karakter u smislu stimulacije rađanja djece, približnog ujednačavanja prava nezaposlenih majki sa djecom u odnosu na zaposlene majke, te jednokratnom novčanom naknadom za slučaj rođenja trećeg i četvrtog djeteta u porodici", pojasnila je Davidovićeva.

Prema njenim riječima, Ministarstvo će nastaviti i nastojati da dodatno unaprijedi saradnju sa Ministarstvom omladine i sporta Srbije kroz izradu i realizaciju aktivnosti iz godišnjih Akcionih planova saradnje u omladinskom polju.

Osim te, dodala je ona, biće nastavljena i saradnja sa Komitetom za omladinsku politiku i saradnju sa nevladinom organizaciojom iz Sankt Peterburga u skladu sa "Mapom puta aktivnosti za realizaciju spiska prioritetnih pravaca saradnje između Vlade Sankt-Peterburga /Ruska Federacija/ i Republike Srpske za period od 2017. do 2019. godine".

Govoreći o resoru sporta, Davidovićeva je rekla da su sportske organizacije i kompletna sportska javnost jednoglasni da je potreban novi Zakon o sportu, te da će Ministarstvo ubrzo formirati radnu grupu, a potom i organizovati javne rasprave kako bismo u saradnji sa klubovima i stručnom javnošću pronašli najbolja zakonska rješenja.

"Moramo preduzeti sve što je u našoj nadležnosti da sistemski riješimo određena pitanja koja sada usporavaju razvoj sporta u Republici Srpskoj. Iskoristićemo i pozitivna iskustva iz Srbije, odnosno Ministarstva omladine i sporta, s kojim imamo odličnu saradnju a sve s ciljem na napravimo najbolje zakonsko rješenje", rekla je Davidovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana