Softiću prijava zbog lažnog prestavljanja

Željka Domazet
Softiću prijava zbog lažnog prestavljanja

Sarajevo - Krivična prijava zbog lažnog predstavljanja biće podnesena protiv bivšeg zastupnika BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu Sakiba Softića, koji je u ime BiH podnio tom sudu zahtjev za reviziju presude donesene na osnovu tužbe protiv Srbije, iako ga za to nije ovlastilo Predsjedništvo BiH.

Softića je za agenta 2002. godine imenovalo tadašnje Predsjedništvo, a odluku o imenovanju potpisao je bošnjački član Beriz Belkić. Zvaničnici RS i pravni eksperti upozoravaju da Softić bez nove odluke Predsjedništva o njegovom imenovanju nije mogao da preda zahtjev za reviziju jer je to potpuno novi slučaj i s obzirom da mu je mandat istekao još 2007. godine kada je sud donio presudu da tadašnja SR Jugoslavija nije odgovorna za genocid u BiH. Softić je na reviziji radio na osnovu ugovora o djelu sa bošnjačkim članom Predsjedništva BiH i liderom SDA Bakirom Izetbegovićem, koji je pokrenuo pitanje revizije mimo institucija BiH rušeći time ustavni poredak i Dejtonski sporazum i stvarajući paralelni sistem.

Poslanik NDP-a u Parlamentu BiH Momčilo Novaković kazao je u petak da advokat priprema tužbu protiv Softića i da će je podnijeti u ime Saveza za promjene.

- Još definišemo ko će to potpisati, da li lideri političkih stranaka ili šefovi poslaničkih klubova u Narodnoj skupštini RS - istakao je Novaković.

Dodaje da advokat priprema i proširenje krivične prijave.

- Prema našim saznanjima, odluka o imenovanju Softića kao agenta BiH iz 2002. nikada nije objavljena u "Službenom listu BiH". Advokat će zatražiti da se o tome izjasne u "Službenom listu". Ako se ispostavi da odluka zaista nije bila objavljena to će riješiti tužbu i potvrditi da Softić nema nikakav legitimitet - rekao je Novaković.

Kako saznajemo, odluka nije objavljena u "Službenom listu BiH" kako neko ne bi pokrenuo pitanje ustavno-sudskog spora i zbog činjenice da je donesena preglasavanjem srpskog člana Predsjedništva BiH Živka Radišića.

Predaja zahtjeva za reviziju gurnula je BiH u duboku krizu s obzirom na to da je Izetbegović cijeli proces pokrenuo samoinicijativno konsultujući bošnjačke političke partije i nevladine i vjerske organizacije umjesto institucija BiH. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je zakazao vanrednu sjednicu Predsjedništva, ali je ona prekinuta jer je Izetbegović napustio, ne želeći da odlučuju i glasaju o pokretanju revizije tužbe jer je bio svjestan da neće dobiti podršku.

Ivanić je u petak najavio da će posredstvom posebnog izaslanika uputiti pismo Međunarodnom sudu pravde i obavijestiti ga da Predsjedništvo nije donijelo odluku o reviziji tužbe protiv Srbije.

- Izetbegovića treba pitati kako će kriza biti prevaziđena jer je njegovim bojkotom vanredne sjednice Predsjedništvo ušlo u krizu. Nisam ga ja uveo u krizu, nego član Predsjedništva koji nije htio da se izjašnjava, nije htio da govori o tužbi i nije dao šansu instituciji BiH da se izjasni o tužbi - objasnio je Ivanić.

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak pozvao je na konsultacije u Sarajevo ambasadorku BiH u Hagu Mirsadu Čolaković. Crnadak je putem ambasade uputio pismo haškom sudu u vezi sa revizijom, ali je Izetbegović zabranio ambasadorki da ga proslijedi.

U ponedjeljak će o zahtjevu za reviziju raspravljati i poslanici Narodne skupštine RS.

Dodik zahvalio Ivancovu

Predsjednik RS Milorad Dodik zahvalio je ambasadoru Rusije u BiH Petru Ivancovu koji je sazvao vanrednu sjednicu Upravnog odbora Savjeta za primjenu mira (PIC).

- Rusija uvijek bila privržena Dejtonskom sporazuma. PIC je sazvan zahvaljujući ambasadoru Ivancovu i očigledno je da on to nije učinio, oni ne bi ni reagovali - istakao je Dodik.

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora PIC-a pozvali političare u BiH na uzdržavanje od jednostranih odluka i na donošenje odluka kompromisom i dijalogom.

Vučić i Dačić

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je da je podnošenje zahtjeva za reviziju presude neodgovoran potez, kojim je stvorena veoma loša atmosfera, prije svega u BiH.

- Time su u prošlost vraćeni teško građeni odnosi Srbije i BiH i uzdrmana stabilnost regiona. Srbija će poštovati integritet BiH i zalagati se za očuvanje mira i stabilnosti, ali neće dozvoliti da budu ugroženi njeni državni i nacionalni interesi - kazao je Vučić.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da će preduzeti sve mjere da zaštiti svoje i interese srpskog naroda u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana