Софтићу пријава због лажног престављања

Жељка Домазет
Софтићу пријава због лажног престављања

Сарајево - Кривична пријава због лажног представљања биће поднесена против бившег заступника БиХ пред Међународним судом правде у Хагу Сакиба Софтића, који је у име БиХ поднио том суду захтјев за ревизију пресуде донесене на основу тужбе против Србије, иако га за то није овластило Предсједништво БиХ.

Софтића је за агента 2002. године именовало тадашње Предсједништво, а одлуку о именовању потписао је бошњачки члан Бериз Белкић. Званичници РС и правни експерти упозоравају да Софтић без нове одлуке Предсједништва о његовом именовању није могао да преда захтјев за ревизију јер је то потпуно нови случај и с обзиром да му је мандат истекао још 2007. године када је суд донио пресуду да тадашња СР Југославија није одговорна за геноцид у БиХ. Софтић је на ревизији радио на основу уговора о дјелу са бошњачким чланом Предсједништва БиХ и лидером СДА Бакиром Изетбеговићем, који је покренуо питање ревизије мимо институција БиХ рушећи тиме уставни поредак и Дејтонски споразум и стварајући паралелни систем.

Посланик НДП-а у Парламенту БиХ Момчило Новаковић казао је у петак да адвокат припрема тужбу против Софтића и да ће је поднијети у име Савеза за промјене.

- Још дефинишемо ко ће то потписати, да ли лидери политичких странака или шефови посланичких клубова у Народној скупштини РС - истакао је Новаковић.

Додаје да адвокат припрема и проширење кривичне пријаве.

- Према нашим сазнањима, одлука о именовању Софтића као агента БиХ из 2002. никада није објављена у "Службеном листу БиХ". Адвокат ће затражити да се о томе изјасне у "Службеном листу". Ако се испостави да одлука заиста није била објављена то ће ријешити тужбу и потврдити да Софтић нема никакав легитимитет - рекао је Новаковић.

Како сазнајемо, одлука није објављена у "Службеном листу БиХ" како неко не би покренуо питање уставно-судског спора и због чињенице да је донесена прегласавањем српског члана Предсједништва БиХ Живка Радишића.

Предаја захтјева за ревизију гурнула је БиХ у дубоку кризу с обзиром на то да је Изетбеговић цијели процес покренуо самоиницијативно консултујући бошњачке политичке партије и невладине и вјерске организације умјесто институција БиХ. Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић је заказао ванредну сједницу Предсједништва, али је она прекинута јер је Изетбеговић напустио, не желећи да одлучују и гласају о покретању ревизије тужбе јер је био свјестан да неће добити подршку.

Иванић је у петак најавио да ће посредством посебног изасланика упутити писмо Међународном суду правде и обавијестити га да Предсједништво није донијело одлуку о ревизији тужбе против Србије.

- Изетбеговића треба питати како ће криза бити превазиђена јер је његовим бојкотом ванредне сједнице Предсједништво ушло у кризу. Нисам га ја увео у кризу, него члан Предсједништва који није хтио да се изјашњава, није хтио да говори о тужби и није дао шансу институцији БиХ да се изјасни о тужби - објаснио је Иванић.

Министар спољних послова БиХ Игор Црнадак позвао је на консултације у Сарајево амбасадорку БиХ у Хагу Мирсаду Чолаковић. Црнадак је путем амбасаде упутио писмо хашком суду у вези са ревизијом, али је Изетбеговић забранио амбасадорки да га прослиједи.

У понедјељак ће о захтјеву за ревизију расправљати и посланици Народне скупштине РС.

Додик захвалио Иванцову

Предсједник РС Милорад Додик захвалио је амбасадору Русије у БиХ Петру Иванцову који је сазвао ванредну сједницу Управног одбора Савјета за примјену мира (PIC).

- Русија увијек била привржена Дејтонском споразума. PIC је сазван захваљујући амбасадору Иванцову и очигледно је да он то није учинио, они не би ни реаговали - истакао је Додик.

Амбасадори земаља чланица Управног одбора PIC-а позвали политичаре у БиХ на уздржавање од једностраних одлука и на доношење одлука компромисом и дијалогом.

Вучић и Дачић

Премијер Србије Александар Вучић оцијенио је да је подношење захтјева за ревизију пресуде неодговоран потез, којим је створена веома лоша атмосфера, прије свега у БиХ.

- Тиме су у прошлост враћени тешко грађени односи Србије и БиХ и уздрмана стабилност региона. Србија ће поштовати интегритет БиХ и залагати се за очување мира и стабилности, али неће дозволити да буду угрожени њени државни и национални интереси - казао је Вучић.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да ће предузети све мјере да заштити своје и интересе српског народа у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана