Softić: Zemljama Balkana fokus na EU i kretanja u Evrozoni

Srna
Softić: Zemljama Balkana fokus na EU i kretanja u Evrozoni

Sarajevo - Guverner Centralne banke BiH Senad Softić rekao je u Istanbulu da bi zemlje Balkana trebalo da paze na globalne tokove, ali da im fokus mora biti na EU i kretanja u evrozoni.

Učestvujući na dvodnevnom sastanku Kluba guvernera regiona centralne Azije, Crnog mora i Balkana koji se završava danas, on je pojasnio da je EU glavni trgovinski partner većini zemalja u regionu, te da će cijeli Balkan osjetiti ukoliko dođe do usporavanja ključnih privreda u Evropi, saopšteno je iz Centralne banke BiH.

Prema njegovim riječima, cijeli region je jako vezan za evro, bilo kroz uvođenje evra kao zakonskog sredstva plaćanja, bilo kroz monetarnu politiku, dok je bankarski sektor u većini zemalja Balkana u vlasništvu međunarodnih bankarskih grupacija čije su centrale u zemljama EU.

"Četvrti razlog je taj što su sve zemlje regiona ili članice EU, ili zemlje kandidati, ili, poput BiH, zemlje potencijalni kandidati. Tako se u cijelom regionu već primjenjuju pravila EU ili se radi na njihovom uvođenju", naglasio je Softić.

On je istakao da je teško predvidjeti ekonomske krize, te da svaka zemlja, sama za sebe, ne može puno da utiče na spoljno okruženje, ali da se ipak puno toga može uraditi na unutrašnjem planu.

"Svako od nas može u svojoj zemlji uraditi sve što je u njegovoj moći da bismo naše vlastite ekonomije i finansijske sisteme učinili otpornijim na potencijalne šokove", rekao je Softić, dodavši da je ključ za uspjeh kontinuiran rad na sprovođenju reformi i jačanju sistema u vremenu kad je situacija stabilna.

Kao primjer, on je naveo da je potrebno razmatrati ne samo sistemsku stabilnost, kako u svojoj zemlji, tako i u susjednim, te dodao da je neophodno da se centralne banke kontinuirano pripremaju za krizu i razrađuju moguće scenarije i načine postupanja.

"Iako ne možemo predvidjeti krizu, možemo raditi na podizanju otpornosti na nju", rekao je Softić, napomenuvši da je potrebno obratiti posebnu pažnju na finansijske novitete i njihove rizike kojima još nije posvećena pažnja.

Klub guvernera regiona Centralne Azije, Crnog mora i Balkana okuplja guvernere i druge visoke zvaničnike iz svijeta monetarne politike i finansija, da bi razmijenili mišljenja o aktuelnim temama i daljem unapređenju međusobne saradnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana