Softić: Što prije sazvati sjednicu Komisije za nadzor nad OBA-om

Srna
Softić: Što prije sazvati sjednicu Komisije za nadzor nad OBA-om

Sarajevo - Drugi zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/ BiH Safet Softić od prvog zamjenika predsjedavajućeg Komisije Bariše Čolaka očekuje da što hitnije sazove sjednicu na kojoj bi bio izabran predsjedavajući Komisije.

"Nažalost, imamo situaciju u kojoj je /nekadašnji predsjedavajući / Nikola Špirić /SNSD/ brisan iz članstva Komisije od Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Razgovarao sam sa Čolakom i dogovorili da on sazove sjednicu Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA", rekao je Softić novinarima.


Prema Softićevim riječima, Čolak ima određene dileme koje se tiču njegovog predsjedavanja Zajedničkom komisijom za nadzor nad radom OBA s obzirom na to da u zakonu piše da predsjedavanje komisijom vrši poslanik iz opozicije.

"S obzirom na novonastale okolnosti, smatram da je obaveza Čolaka da sazove Komisiju i predsjedava do izbora novog predsjedavajućeg. Vjerujem da će on to brzo uraditi, ali, ukoliko ne bude on htio to da učini, ja ću kao drugi zamjenik iskoristiti svoja ovlaštenja da sazovem sjednicu da ne bismo bili u pat poziciji", rekao je Softić.

Kada je riječ o navodnom prisluškivanju zvaničnika Hrvatske, Softić je rekao da ga podsjeća na nedavnu aferu "Ušće" koja se ticala navodnog prisluškivanja zvaničnika Srbije, za koju je Zajednička komisija utvrdila da je riječ o takozvanim političkim spinovima i netačnim informacijama.

"Vjerujem da će stvari biti mnogo jasnije nakon današnjeg susreta direktora dvije obavještajne agencije SOA i OBA /Danijela Markić i Osmana Mehmedagića/, te će se kompetentije moći govoriti o tome", rekao je Softić.

On je podsjetio da je tadašnji predsjedavajući Komisije Nikola Špirić nakon sjednice odbacio bilo kakavu informaciju o navodnom prisluškivanju zvaničnika Srbije. Softić je dodaoi da današnju navodnu aferu smatra političkim napadima na BiH.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH smijenio je u 26. jula Nikolu Špirića sa mjesta predsjedavajućeg i člana Zajedničke komisije za nadzor nad OBA BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana