Софтић: Што прије сазвати сједницу Комисије за надзор над ОБА-ом

Срна
Софтић: Што прије сазвати сједницу Комисије за надзор над ОБА-ом

Сарајево - Други замјеник предсједавајућег Заједничке комисије за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/ БиХ Сафет Софтић од првог замјеника предсједавајућег Комисије Барише Чолака очекује да што хитније сазове сједницу на којој би био изабран предсједавајући Комисије.

"Нажалост, имамо ситуацију у којој је /некадашњи предсједавајући / Никола Шпирић /СНСД/ брисан из чланства Комисије од Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ. Разговарао сам са Чолаком и договорили да он сазове сједницу Заједничке комисије за надзор над радом ОБА", рекао је Софтић новинарима.


Према Софтићевим ријечима, Чолак има одређене дилеме које се тичу његовог предсједавања Заједничком комисијом за надзор над радом ОБА с обзиром на то да у закону пише да предсједавање комисијом врши посланик из опозиције.

"С обзиром на новонастале околности, сматрам да је обавеза Чолака да сазове Комисију и предсједава до избора новог предсједавајућег. Вјерујем да ће он то брзо урадити, али, уколико не буде он хтио то да учини, ја ћу као други замјеник искористити своја овлаштења да сазовем сједницу да не бисмо били у пат позицији", рекао је Софтић.

Када је ријеч о наводном прислушкивању званичника Хрватске, Софтић је рекао да га подсјећа на недавну аферу "Ушће" која се тицала наводног прислушкивања званичника Србије, за коју је Заједничка комисија утврдила да је ријеч о такозваним политичким спиновима и нетачним информацијама.

"Вјерујем да ће ствари бити много јасније након данашњег сусрета директора двије обавјештајне агенције СОА и ОБА /Данијела Маркић и Османа Мехмедагића/, те ће се компетентије моћи говорити о томе", рекао је Софтић.

Он је подсјетио да је тадашњи предсједавајући Комисије Никола Шпирић након сједнице одбацио било какаву информацију о наводном прислушкивању званичника Србије. Софтић је додаои да данашњу наводну аферу сматра политичким нападима на БиХ.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ смијенио је у 26. јула Николу Шпирића са мјеста предсједавајућег и члана Заједничке комисије за надзор над ОБА БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана