Софтић: Јаке економске и финансијске везе са ЕУ

Срна
Софтић: Јаке економске и финансијске везе са ЕУ

Сарајево - Гувернер Централне банке БиХ Сенад Софтић рекао је данас у Бриселу да БиХ има јаке економске и финансијске везе са ЕУ и да ће њена даља интеграција зависити од координације и разумијевања економских политика и структурних реформи.

Говорећи о процесу реформи на министарском састанку о редовном годишњем економском и финансијском дијалогу између ЕУ и земаља западног Балкана и Турске, Софтић је навео да су власти предузеле низ активности на одржавању макроекономске стабилности и унапређењу пословног окружења у БиХ.

"Треба истаћи примјену Реформске агенде, гдје се паралелно реализује већи број активности чији је крајњи циљ унапређење пословног окружења, рјешавање проблема у вези са тржиштем рада, те стварање оквира за одрживост јавних финансија. Договаране су и реализоване економске мјере у оквиру новог програма са ММФ-ом које су усмјерене на одрживост јавних финансија и финансијску стабилност", рекао је Софтић и додао да су власти у БиХ у процесу давања одговора на Упитник ЕУ, који је великим дијелом посвећен економским политикама.

Он је истакао да су све ове активности рађене у складу са препорукама из Економског и финансијског дијалога и изразио наду да ће, упркос великом броју и обиму задатака, оне бити успјешно и релативно брзо окончане, саопштено је из Централне банке БиХ.

Када је ријеч о економским кретањима, Софтић је нагласио да економија БиХ показује знакове опоравка, те да се, с обзиром на позитивна кретања у окружењу, очекује наставак раста и инвестиција у овој години, уз ниску инфлацију и аранжман валутног одбора, који остаје основа стабилности у БиХ.

Он је рекао да је финансијски сектор остао стабилан, да банкарски сектор показује већи ниво капитализованости и профитабилности, а да посебно охрабрују посљедњи показатељи који указују на већу кредитну експанзију.

Према његовим ријечима, очекује се да ће на смањење незапослености утицати низ структурних реформи, креирањем нових радних мјеста и побољшањем пословног окружења.

Софтић је рекао да ће Централна банка БиХ наставити да пружа институционални оквир, очувањем монетарне и финансијске стабилности, радећи на јачању банкарске координације и улоге Сталног одбора за финансијску стабилност, унапређујући рад платних система, унапређујући јединствене регистре, пружајући правовремене и исцрпне статистике, уз активну улогу институције у процесу ЕУ интеграција.

Софтић је захвалио институцијама ЕУ за континуирану подршку, уз очекивање да ће дијалог са њима и даље имати кључну улогу у процесу дефинисања економских политика, те правних и институционалних реформи ради постизања хармонизације у земљи.

Данашњи састанак у Бриселу представља заокружење процеса консултација и надзора о реализацији трогодишњих програма економских реформи. Овим процесом омогућено је земљама кандидатима и потенцијалним кандидатима са западног Балкана и Турске да са ЕУ институцијама имају дијалог и заједничке закључке о економским, фискалним и структуралним мјерама на врло сличан начин као што се проводи и за чланице ЕУ.

Земље западног Балкана и Турску представљају министри финансија и гувернери централних банака, док ЕУ представљају министар финансија из Малте као предсједавајуће земље Савјета ЕУ и два министра из земаља које ће бити предсједавајуће Савјета ЕУ /Естонија и Бугарска/.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана