Социјални станови за борце, младе, стручњаке и угрожене

Свјетлана Шурлан
Социјални станови за борце, младе, стручњаке и угрожене

Бањалука - Социјално угрожени који нису у могућности да самостално ријеше стамбено питање ускоро би могли да од локалних власти добију станове које би користили бесплатно или уз плаћање симболичне станарине.

Развијање система социјалног становања најављено је још прошле године из Владе РС. Ову област је неопходно уредити и због чињенице да је завршен или ће бити изграђен огроман број станова, међу којима је и велики број саграђених за борачке категорије, а локалне заједнице већ имају у власништву стамбене јединице које дају на коришћење социјалним категоријама становништва.

У преднацрту закона о социјалном становању РС, који је објавило Министарство за избјеглице и расељена лица РС, дефинисано је ко ће имати право на коришћење стамбених јединица из социјалног становања. Станови ће бити додјељивани на основу јавног огласа у којем ће бити наведени јасни услови, а право да се пријаве имаће појединци и породице који немају ријешено стамбено питање.

- Право на коришћење стамбених јединица имају и они који имају стан или кућу, али у којој члан домаћинства на располагању има у просјеку испод 15 квадрата, затим млади, са акцентом на младе брачне парове, дефицитарни кадар од посебног значаја за развој локалних заједница и лица старија од 65 година у стању социјалне потребе - прописано је преднацртом закона.

Наведено је да ће право на социјалне станове имати и расељена лица и избјеглице, борци, породице погинулих бораца и ратни војни инвалиди, те посебне социјалне категорије - бескућници, мигранти, самохрани родитељи, дјеца и млади без родитељског старања, лица са инвалидитетом, жртве насиља и друге рањиве категорије друштва.

- Право на коришћење стамбених јединица имају и лица која су обухваћена пројектима стамбеног збрињавања, те они који су остали без дома усљед елементарне непогоде - дефинисано је законским преднацртом који је властима локалних заједница дао одријешене руке да могу одредити и друге категорије становништва које су у стању стамбене потребе и додијелити им стан.

Припадници свих ових категорија мораће да испуне опште и посебне услове да би добили социјални стан, између осталог, да им приходи по члану домаћинства не прелазе 25 одсто просјечне нето плате у РС остварене у претходној години. Од овог услова изузет је дефицитарни кадар од посебног значаја за развој локалних заједница.

На избор корисника утицаће и број чланова домаћинства, њихов социјални статус и припадност рањивим групама.

- Висину закупнине одређиваће град, односно општина, а узимаће у обзир тип стамбене јединице, зону, коефицијент погодности и трошкове амортизације, управљања и одржавања заједничких просторија. Комуналне накнаде и други трошкови, као што су трошкови становања, неће улазити у цијену закупнине. За одређене категорије биће могућа субвенција трошкова закупнине, а о томе ће одлуку доносити локална заједница - наведено је у законском рјешењу.

Помоћник министра за избјегла и расељена лица РС и предсједавајући радне групе за израду нацрта закона о социјалном становању Радован Грајић рекао је да се социјалним становањем обезбјеђује организовано становање одређеног стандарда онима који из различитих, а прије свега економских и социјалних разлога нису у могућности да самостално ријеше стамбено питање.

-  То ће бити обезбијеђено уз различите облике подршке јавног сектора. Тренутно је у изградњи или ће бити изграђено више од 1.100 станова, а још системски није уређен сегмент социјалног становања. Имајући то у виду, израда овог закона поставља се као примарно питање - истакао је Грајић.

Предвиђено је да ће закон о социјалном становању до краја године бити упућен у процедуру у Народну скупштину РС на коначно усвајање.

Особе које имају право на коришћење социјалних станова

* лица која немају ријешено стамбено питање

* лица која имају стамбену јединицу која не задовољава минималне услове

* млади, са акцентом на младе брачне парове који не могу купити стан/кућу

* дефицитарни кадар од посебног значаја за развој града/општине

* старији од 65 година, без породице и у стању социјалне потребе

* расељени и избјегли, укључујући и лица враћена у БиХ из иностранства

* борци, породице погинулих бораца и ратни војни инвалиди

* посебне социјалне категорије - бескућници, мигранти, самохрани родитељи, дјеца и млади без старатеља, лица са инвалидитетом, жртве насиља...

* лица која су обухваћена пројектима стамбеног збрињавања

* лица која су остала без куће/стана усљед елементарне непогоде

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана