Снијег на Романији и на подручју Кнежева

Срна
Снијег на Романији и на подручју Кнежева

Бањалука - На подручју Романије и Хан Пијеска снијег је висок од четири до шест центиметара, а на подручју Кнежева и даље пада слаб снијег који се за сада не задржава на коловозу, саопштено је из Ауто-мото савеза /АМС/ Републике Српске.

У већем дијелу Републике Српске овог јутра вози се по мокрим и клизавим коловозима, па возачима из АМС савјетују спорију и опрезнију вожњу на дионицама у вишим предјелима и преко превоја.

Посједовање зимске опреме законски је обавезно још данас.

На дионицама гдје се изводе радови саобраћај се одвија нешто спорије, а могуће су и повремене обуставе.

На ауто-путу Бањалука - Градишка, на дионици Гламочани - Чатрња, вози се по мокром коловозу.

Због извођења радова на систему наплате путарине на ауто-путу измијењен је режим одвијања саобраћаја, и то тако да се на мјесту извођења радова саобраћај одвија једном коловозном траком. Из АМС моле возаче да на тој локацији возе опрезније и да поштују постављену саобраћајну сигнализацију.

Радови на реконструкцији коловоза изводе се на дионицама магистралних путева Крепшић - Брчко - Бијељина и Каракај - Јарданска петља због чега ће се саобраћај, на мјесту извођења радова одвијати наизмјеничним пропуштањем возила, једном коловозном траком.

У току је извођење радова, у оквиру пројекта система водоснабдијевања, на магистралном путу Бањалука - Јајце, дионица Српске Топлице - Карановац због чега је сваким даном, осим недјеље, измијењен режим одвијања саобраћаја од 7.00 до 19.00 часова.

Због изградње кружне раскрснице на подручју Теслића, саобраћај се на дијелу магистралног пута и регионалног пута према Прњавору одвија уз привремено постављену саобраћајну сигнализацију.

Због изласка грађевинских машина и возила ангажованих на изградњи аутопута Бањалука - Добој, на магистралном путу Вукосавље - граница Републике Српске/ФБиХ /Каруше/, на дионицама Шешлије - Јоховац и Јоховац - Руданка, до краја године биће измијењен режим саобраћаја.

Повремене обуставе саобраћаја на сваки пуни час трајаће по 15 минута, радним данима и суботом од 7.00 до 17.00 часова, а недјељом од 7.00 до 13.00 часова. Алтернативни правац за вријеме обуставе је регионални пут Добој - Модрича.

У току су радови на изградњи ауто-пута Бањалука – Добој, дионица Прњавор - Добој, гдје је измијењен режим саобраћаја на дијелу регионалног пута у мјесту Вијака, општина Прњавор, а саобраћај регулисан привременом саобраћајном сигнализацијом.

Због радова успорено, једном траком наизмјенично, саобраћа се на путу Братунац - Бјеловац.

Због одрона је обустављен саобраћај за све категорије возила на дионици пута Подградци - Мраковица, на дионици која од Градишке води према Козари. Због активираних клизишта једном траком саобраћа се на дионицама регионалних путева Загон - Јасик и Укрина - Горња Вијака.

Деминирање терена у току је на магистралном путу Брод - Оџак, на локалитету Шикаре, због чега долази со получасовних обустава саобраћаја од 8.00 до 16.00 часова.

На путу Котор Варош - Кнежево, у насељу Вишевице, у току је деминирање терена, због чега долази до повремених получасовних обустава саобраћаја у времену од 8.00 до 16.00 часова.

На путу Добој - Маглај, од мјеста Поточани до мјеста Придјел Горњи, те од Шеварлија до мјеста Мисурићи, због деминирања терена од 8.00 до 16.00 часова долази до получасовних обустава саобраћаја.

Због деминирања терена до получасовних обустава саобраћаја у времену од 6.00 до 19.00 часова долази и на локалном путу у мјесту Велика Сочаница - Лупљаница - Мишиници код Дервенте.

На дионици регионалног пута Горња Вијака - Разбој, преко моста у мјесту Драгаловци, забрањен је саобраћај свим возилима тежим од пет тона укупне масе и вишим од три и по метра. На путу Брод на Дрини - Шћепан Поље забрањен је саобраћај теретних возила тежим од 12 тона.

С циљем повећање нивоа безбједности саобраћаја, АМС Републике Српске у сарадњи са Министарством унутрашњих послова и Министарством саобраћаја и веза Републике Српске покренуо је велику превентиву акцију "Возило након зимских услова" у оквиру које се бесплатно од 9.00 до 14.00 часова на покретном техничком прегледу код "ТАМ" сервиса у бањалучком насељу Дервиши контролише техничка исправност најбитнијих уређаја и склопова на возилима.

Акција ће трајати до 30. априла и спроводиће се у више општина Републике Српске.

Друга кампања коју АМС Републике Српске спроводи у сарадњи са ауто мото друштвима под називом "Ретро је ин! Вози напријед, погледај назад!", која ће трајати до 22. априла, а циљ је смањење страдања возача мотоцикла у саобраћају на путевима Републике Српске.

Због снијега који од ноћас пада отежано је саобраћање у већем дијелу Федерације БиХ.

На дионицама у вишим планинским предјелима на коловозу има угаженог снијега од два до пет центиметара, укључуијући планинске превоје Копривница /Бугојно - Купрес/, Макљен /Прозор - Горњи Вакуф/Ускопље/ и Иван /Сарајево - Коњиц/.

У осталим подручјима коловози су мокри и клизави.
 
До краћих застоја током дана долази на дионицама гдје се изводе санациони радови и гдје је обавезно поштивање постављене сигнализације.

На граничном прелазу Каменско, због радова у Хрватској, не могу саобраћати теретна возила. За вријеме обуставе ова возила усмјеравају се на гранични прелаз Горица - Вињани Доњи. На осталим прелазима тренутно нема дужих задржавања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана