Smrt 12 beba vječna opomena na neumoljivo zlo

Goran Maunaga
Smrt 12 beba vječna opomena na neumoljivo zlo

Banjaluka - U maju 1992. godine svaka od majki bila je srećna što je dobila dijete, iako je počinjao rat. Mislili smo da će zlo da nestane i da će pobijediti život, ali, nažalost, nastupili su tuga i bol koji ne jenjavaju. Ne postoje riječi koje mogu taj bol opisati.

Rekla je to jedna od majki čija je beba umrla u tom periodu, Željka Tubić, koja je i sekretar Udruženja "12 beba", povodom obilježavanja 25 godina od stradanja 12 beba u banjalučkom Kliničkom centru zbog nedostatka kiseonika.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao je da bol za 12 beba nikada neće prestati i naglasio da je njihovo stradanje obilježilo istoriju Banjaluke i cijeli protekli rat jer je to bila tragedija planetarnog karaktera.

- Agonija, patnja i bol porodica su neopisivi. Namjera da se tek stvoreni život na ovaj način ugrozi govori o opsegu i pripremama ozbiljnog napada i istrebljenja čitavog naroda - rekao je Dodik nakon polaganja vijenaca na Spomen-obilježje "Život" u Banjaluci.

Istakao je da će do kraja godine biti pripremljena publikacija kojom će se sačuvati od zaborava zločinački čin koji nikada nije imao sudski epilog.

- Društvo mora ostati solidarno kada je riječ o tom pitanju, jer 12 beba umrlih zbog nedostatka kiseonika odavno nisu bebe samo bioloških roditelja, već svih koji žive na ovim prostorima - rekao je Dodik.

Predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović kazala je da je postojala genocidna namjera međunarodne zajednice koja je mogla samo jednom odlukom da omogući da bebe ostanu žive.

- Ako nekom uskraćujete kiseonik koji znači život, sprečavate šansu za život ili da se taj život razvije, onda je iza toga genocidna namjera - rekla je Cvijanovićeva u obraćanju u Akademiji nauka u umjetnosti RS.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović ocijenio je da ovo stradanje govori o strahotama tadašnjih sukoba i rata, kao i odsustvu humanosti i potrebe da se pomogne ljudima. Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović rekao je da stradanje 12 beba ne smije da se zaboravi, niti da se politizuje i instrumentalizuje.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS Vlado Đajić kazao je da će se pobrinuti da ta zdravstvena ustanova više nikada ne ostane bez kiseonika, lijeka ili bilo čega što može sačuvati život građana.

Obilježavanju 25 godina od tragedije prisustvovala je i delegacija Narodne skupštine, te je prikazan i dokumentarni film "Dah života", autora Snježane Brezo, koji je inspirisan stradanjem banjalučkih beba.

Plaketa "Glasu Srpske"

Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS povodom 25. godišnjice stradanja 12 banjalučkih beba dodijelila je povelje zahvalnosti majkama i porodicama stradalih beba.

Povelja je uručena i "Glasu Srpske" za doprinos širenju istine o stradanju beba. Povelje su dobili i ljekari, predstavnici Gradske uprave, piloti Vojske RS, književnici, kompozitori, kao i druge medijske kuće koje su doprinijele širenju istine o stradanju 12 beba. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana