Смрт 12 беба вјечна опомена на неумољиво зло

Горан Маунага
Смрт 12 беба вјечна опомена на неумољиво зло

Бањалука - У мају 1992. године свака од мајки била је срећна што је добила дијете, иако је почињао рат. Мислили смо да ће зло да нестане и да ће побиједити живот, али, нажалост, наступили су туга и бол који не јењавају. Не постоје ријечи које могу тај бол описати.

Рекла је то једна од мајки чија је беба умрла у том периоду, Жељка Тубић, која је и секретар Удружења "12 беба", поводом обиљежавања 25 година од страдања 12 беба у бањалучком Клиничком центру због недостатка кисеоника.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик казао је да бол за 12 беба никада неће престати и нагласио да је њихово страдање обиљежило историју Бањалуке и цијели протекли рат јер је то била трагедија планетарног карактера.

- Агонија, патња и бол породица су неописиви. Намјера да се тек створени живот на овај начин угрози говори о опсегу и припремама озбиљног напада и истребљења читавог народа - рекао је Додик након полагања вијенаца на Спомен-обиљежје "Живот" у Бањалуци.

Истакао је да ће до краја године бити припремљена публикација којом ће се сачувати од заборава злочиначки чин који никада није имао судски епилог.

- Друштво мора остати солидарно када је ријеч о том питању, јер 12 беба умрлих због недостатка кисеоника одавно нису бебе само биолошких родитеља, већ свих који живе на овим просторима - рекао је Додик.

Предсједница Владе РС Жељка Цвијановић казала је да је постојала геноцидна намјера међународне заједнице која је могла само једном одлуком да омогући да бебе остану живе.

- Ако неком ускраћујете кисеоник који значи живот, спречавате шансу за живот или да се тај живот развије, онда је иза тога геноцидна намјера - рекла је Цвијановићева у обраћању у Академији наука у умјетности РС.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић оцијенио је да ово страдање говори о страхотама тадашњих сукоба и рата, као и одсуству хуманости и потребе да се помогне људима. Предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић рекао је да страдање 12 беба не смије да се заборави, нити да се политизује и инструментализује.

Директор Универзитетског клиничког центра РС Владо Ђајић казао је да ће се побринути да та здравствена установа више никада не остане без кисеоника, лијека или било чега што може сачувати живот грађана.

Обиљежавању 25 година од трагедије присуствовала је и делегација Народне скупштине, те је приказан и документарни филм "Дах живота", аутора Сњежане Брезо, који је инспирисан страдањем бањалучких беба.

Плакета "Гласу Српске"

Републичка организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила РС поводом 25. годишњице страдања 12 бањалучких беба додијелила је повеље захвалности мајкама и породицама страдалих беба.

Повеља је уручена и "Гласу Српске" за допринос ширењу истине о страдању беба. Повеље су добили и љекари, представници Градске управе, пилоти Војске РС, књижевници, композитори, као и друге медијске куће које су допринијеле ширењу истине о страдању 12 беба. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана