Смрт 12 бањалучких беба - породична и национална трагедија

Срна
Смрт 12 бањалучких беба - породична и национална трагедија

Бањалука - Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да је смрт 12 бањалучких беба 1992. године најстрашнији злочин, који је не само породична, већ и национална трагедија и да се тога увијек треба сјећати и достојно обиљежавати.

 

Обраћајући се на скупу поводом обиљежавања 23 године од страдања 12 беба у бањалучком Клиничком центру, Цвијановићева је рекла да је овим злочином 1992. године тешко нападнута Република Српска, на један посебан начин.

“Другачије је када се воде битке и оружани сукоби, јер имате људи који у томе учествују, а другачије је када ускратите неком новорођеном бићу право на живот само зато што не дозволите да се допреми кисеоник који је неопходан за наставак његовог живота”, истакла је Цвијановићева на скупу код Спомен-обиљежја “Живот” у Бањалуци.

Према њеним ријечима, данас би то били млади људи, пуни живота, чланови породице, друштва, неки на факултету, неки са завршеним факултетом, неки ожењени, удати, неки би се спремали за то, преживјели све иза себе ђачке екскурзије, друговања, али, нажалост, ове породице нису имале прилику то да доживе.

Наводећи да се снага једног друштва увијек прво почне одмјеравати по породилиштима, Цвијановићева је истакла да је сваки злочин страшан, али да је одузимање права на живот новорођенчадима страшнији од најстрашнијег злочина.

“Ово је била страшна лекција коју смо морали да научимо на почетку тих ратних дешавања, нажалост, ништа нису биле боље ни лекције које су услиједиле. Сваки пут су биле довољно страшне да разумијете да не можете да изразите своју бол, да не можете да пошаљете праву ријеч или истину о нечему онима који се зову свјетски моћници”, каже Цвијановићева.

Она је напоменула да би УН по правилу требало да означава организацију уједињених народа, која треба да служи на добробит свим чланицама.

“Али, нажалост, та страшна ствар која се десила прије 23 године научила нас је да није увијек све тако”, рекла је Цвијановићева.

Она је додала да Република Српска сарађује са бањалучким Удружењем “12 беба” и покушава на различите начине да помогне овим породицама, али да је то увијек недовољно.

Вијенце и цвијеће код Спомен-обиљежја “Живот” у центру Бањалуке положили су мајке умрлих беба, премијер Републике Српске Жељка Цвијановић, потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, изасланик предсједника Српске Миладин Драгичевић.

На Спомен-обиљежје вијенце су положиле и делегације републичке и бањалучке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила, делегација града Бањалука, конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, изасланик предсједавајућег Предсједништва БиХ Мира Пекић, делегација Клиничког центра Бањалука, делегација Савеза и организација ратних војних инвалида Републике Српске, Удружења жена жртава рата Републике Српске, Савеза логораша Републике, шеф канцеларије ОЕБС-а у Бањалуци, делегација СУБНОР-а.

Смрт 12 беба била је посљедица недостатка кисеоника чији је транспорт, због неразумијевања свјетских моћника, онемогућен на простор Бањалуке, јер су се та и книнска регија тада налазиле у окружењу.

Прва беба је умрла 22. маја, након чега је услиједила агонија и смрт осталих беба, док је “тринаеста звјездица” Слађана Кобас умрла 13 година послије, а преживјела четрнаеста беба живи са тешким физичким и менталним оштећењима.

Агонија је прекинута пробојем коридора и спајањем бањалучке регије са осталим дијеловима Српске и Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана