Smjena Čorlije aktivirala predmet »Dudaković«

Goran Maunaga
Smjena Čorlije aktivirala predmet »Dudaković«

Sarajevo - Gotova optužnica protiv komandanta Petog korpusa Armije RBiH Atifa Dudakovića, koja je ranije stopirana, mogla bi, uz dobru volju nadležnih u Tužilaštvu BiH, biti odmah aktivirana i podignuta bez ikakve dodatne istrage.

Rekao je to "Glasu Srpske" izvor blizak Tužilaštvu BiH i naglasio da je istraga protiv Dudakovića davno završena, a da pripremljena i stopirana optužnica protiv njega sadrži osam tačaka. Optužnicu je završio tužilac Milorad Barašin prije nego što je predmet "Dudaković" preuzeo tužilac Dragan Čorlija, koji nakon toga nije radio ništa kako bi ovaj slučaj priveo kraju, pa je optužnica stajala u ladici.

- Sve tačke optužnice čvrsto su dokumentovane dokazima o zločinima, snimcima i izjavama svjedoka. Bilo je obećanja da će optužnica protiv Dudakovića biti podignuta do 1. juna prošle godine, ali od toga, jasno je, ništa nije bilo iako je Čorlija dobio sve "na gotovo". Postoje tvrdnje da su presudnu ulogu u cijeloj ovoj priči odigrale korupcija i velika suma novca - kaže naš sagovornik.

"Glas Srpske" objavio je u petak da je glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović smijenio Čorliju sa pozicije rukovodioca Posebnog odjeljenja za ratne zločine i šefa Odsjeka 2 zato što četiri godine nije donio nikakvu odluku u predmetu "Dudaković". Na ovu poziciju postavio je tužioca Stanka Blagića.

- U više navrata tražio sam da bude donesena tužilačka odluka u tom predmetu koju je Čorlija trebalo da donese bez obzira na to da li je pozitivna ili negativna - rekao je Salihović.

Čorlija je Srni izjavio da je "smijenjen na njegov zahtjev koji je podnio u februaru", te da nije tačno da nije ništa uradio u predmetu "Dudaković" jer je podigao optužnice protiv više lica. Dodao je da je predmet aktivan, ali zašto nije donio odluku o optužnici protiv Dudakovića, nije se izjašnjavao.

Predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić kaže da je krajnje vrijeme da Tužilaštvo okonča istragu i podigne optužnicu protiv Dudakovića te da ne vidi nijedan razlog za dalje opstruisanje podizanja optužnice.

- Postoje neoborivi dokazi o zločinima Dudakovića - rekao je Dukić. On smatra da u posljednje vrijeme dolazi do pozitivnih pomaka u radu Tužilaštva u pogledu procesuiranja ratnih zločina nad Srbima zahvaljujući nedavnom imenovanju Milana Tegeltije za predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta.

Predsjednik Udruženja porodica nestalih sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić kaže da vjeruje da će optužnica protiv Dudakovića uskoro biti podignuta.

- Osjete se pozitivne promjene u radu Tužilaštva, a pravi potez je smjena onih koji su odgovorni za nerad u predmetu "Dudaković". Sad bi mogli da budu procesuirani oni koji su odgovorni za zločine počinjene nad Srbima, i to ne samo u ovom predmetu - kaže Mandić. Dodao je da je pozitivna i smjena šefa Odsjeka 3, tužioca Ibre Bulića za kojeg kaže da je tokom rata na dvije godine zatvora osudio i njegovog oca koji se još vodi kao nestao.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS Nedeljko Mitrović smatra da je smjena Čorlije ili dobar znak ili "maska" da će biti procesuirani svi oni koji su počinili ratne zločine nad srpskim narodom u BiH.

Istraga protiv Dudakovića pokrenuta je 2006. na osnovu prijave i mnoštva dokaznog materijala koje je Tužilaštvu dostavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova RS. Dudakovića terete da je odgovoran za zločine koje su vojnici pod njegovom komandom počinili tokom operacija "Sana 95", "Sloboda-Tigar 94" i "Grmeč 94".

Dodik

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je u petak, komentarišući smjenu Dragana Čorlije, da "oni mogu da rade šta hoće, ali da RS ne vjeruje u rad Tužilaštva BiH".

- Postoje egzaktni dokazi za laika, a ne samo za pravnika o odgovornosti Atifa Dudakovića, ali ništa nije preduzeto. Sud i Tužilaštvo BiH promovisani su nasiljem međunarodne zajednice. Pokazalo se da su mjesto nepravde i zato ne treba ni da postoje - rekao je Dodik novinarima u Prijedoru.

Dodao je da ozbiljno razmišlja o tome da poslije opštih izbora bude sprovedena značajna ustavna reforma u RS kako bi se Ustav RS jasno pozicionirao u odnosu na slučajeve u vezi sa prošlošću i zločinima počinjenim nad Srbima.

S. T.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana