Смјена Чорлије активирала предмет »Дудаковић«

Горан Маунага
Смјена Чорлије активирала предмет »Дудаковић«

Сарајево - Готова оптужница против команданта Петог корпуса Армије РБиХ Атифа Дудаковића, која је раније стопирана, могла би, уз добру вољу надлежних у Тужилаштву БиХ, бити одмах активирана и подигнута без икакве додатне истраге.

Рекао је то "Гласу Српске" извор близак Тужилаштву БиХ и нагласио да је истрага против Дудаковића давно завршена, а да припремљена и стопирана оптужница против њега садржи осам тачака. Оптужницу је завршио тужилац Милорад Барашин прије него што је предмет "Дудаковић" преузео тужилац Драган Чорлија, који након тога није радио ништа како би овај случај привео крају, па је оптужница стајала у ладици.

- Све тачке оптужнице чврсто су документоване доказима о злочинима, снимцима и изјавама свједока. Било је обећања да ће оптужница против Дудаковића бити подигнута до 1. јуна прошле године, али од тога, јасно је, ништа није било иако је Чорлија добио све "на готово". Постоје тврдње да су пресудну улогу у цијелој овој причи одиграле корупција и велика сума новца - каже наш саговорник.

"Глас Српске" објавио је у петак да је главни тужилац Тужилаштва БиХ Горан Салиховић смијенио Чорлију са позиције руководиоца Посебног одјељења за ратне злочине и шефа Одсјека 2 зато што четири године није донио никакву одлуку у предмету "Дудаковић". На ову позицију поставио је тужиоца Станка Благића.

- У више наврата тражио сам да буде донесена тужилачка одлука у том предмету коју је Чорлија требало да донесе без обзира на то да ли је позитивна или негативна - рекао је Салиховић.

Чорлија је Срни изјавио да је "смијењен на његов захтјев који је поднио у фебруару", те да није тачно да није ништа урадио у предмету "Дудаковић" јер је подигао оптужнице против више лица. Додао је да је предмет активан, али зашто није донио одлуку о оптужници против Дудаковића, није се изјашњавао.

Предсједник Савеза логораша РС Бранислав Дукић каже да је крајње вријеме да Тужилаштво оконча истрагу и подигне оптужницу против Дудаковића те да не види ниједан разлог за даље опструисање подизања оптужнице.

- Постоје необориви докази о злочинима Дудаковића - рекао је Дукић. Он сматра да у посљедње вријеме долази до позитивних помака у раду Тужилаштва у погледу процесуирања ратних злочина над Србима захваљујући недавном именовању Милана Тегелтије за предсједника Високог судског и тужилачког савјета.

Предсједник Удружења породица несталих сарајевско-романијске регије Милан Мандић каже да вјерује да ће оптужница против Дудаковића ускоро бити подигнута.

- Осјете се позитивне промјене у раду Тужилаштва, а прави потез је смјена оних који су одговорни за нерад у предмету "Дудаковић". Сад би могли да буду процесуирани они који су одговорни за злочине почињене над Србима, и то не само у овом предмету - каже Мандић. Додао је да је позитивна и смјена шефа Одсјека 3, тужиоца Ибре Булића за којег каже да је током рата на двије године затвора осудио и његовог оца који се још води као нестао.

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила РС Недељко Митровић сматра да је смјена Чорлије или добар знак или "маска" да ће бити процесуирани сви они који су починили ратне злочине над српским народом у БиХ.

Истрага против Дудаковића покренута је 2006. на основу пријаве и мноштва доказног материјала које је Тужилаштву доставило Министарство унутрашњих послова РС. Дудаковића терете да је одговоран за злочине које су војници под његовом командом починили током операција "Сана 95", "Слобода-Тигар 94" и "Грмеч 94".

Додик

Предсједник РС Милорад Додик изјавио је у петак, коментаришући смјену Драгана Чорлије, да "они могу да раде шта хоће, али да РС не вјерује у рад Тужилаштва БиХ".

- Постоје егзактни докази за лаика, а не само за правника о одговорности Атифа Дудаковића, али ништа није предузето. Суд и Тужилаштво БиХ промовисани су насиљем међународне заједнице. Показало се да су мјесто неправде и зато не треба ни да постоје - рекао је Додик новинарима у Приједору.

Додао је да озбиљно размишља о томе да послије општих избора буде спроведена значајна уставна реформа у РС како би се Устав РС јасно позиционирао у односу на случајеве у вези са прошлошћу и злочинима почињеним над Србима.

С. Т.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана