Шмитран: Форум дијаспоре - темељ за ново историјско обнављање

Срна
Шмитран: Форум дијаспоре - темељ за ново историјско обнављање

Бањалука - Професор Универзитета у Тераму, у Италији, Стевка Шмитран сматра да Први форум дијаспоре, који је одржан у Бањалуци 24. фебруара, представља темељ за ново историјско обнављање.

Она је оцијенила за Срну да овај форум програмом проширује и употпуњује сам термин дијаспора, чије значење је, као што је познато, напуштање завичајног простора.

"Који ће бити резултати Форума, тек предстоји да се сагледа, али његови циљеви су јасно дефинисани - валоризовање и вредновање интелектуалних и других капацитета и њихових достигнућа, који могу значајно да утичу на упознавање и развој Републике Српске на свјетском нивоу", додала је Шмитранова, која је учествовала у раду Првог форума дијаспоре.

Према њеним ријечима, оно што је посебно потенцирано у програмском дијелу јесте спремност и укључивање нових механизама у интерпретирању стварности народа Републике Српске, која је основ сваке прогресивне мисли, како су нагласили и предсједник Републике Српске Милорад Додик и премијер Српске Жељка Цвијановић.

"То у суштини значи да је један од приоритета развој политичко-економске и културне сарадње између западног Балкана, коме Република Српска припада, и ЕУ, чији је саставни дио. Сада је круцијални историјски моменат у којем је модел европске цивилизације врхунски и у коме би балканска цивилизација требала с пуним правом да се призна и да се препозна њена култура плуралитета Републике Српске. Тиме се заправо потврђује да је историјски простор и културни простор", закључила је Шмитранова.

Форум дијаспоре одржан је на иницијативу и под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Форуму су, уз предсједника Српске, присуствовали предсједник Народне скупштине Српске Недељко Чубриловић, предсједник Владе Жељка Цвијановић, генерални секретар предсједника Србије Никола Селаковић, бројни министри у Влади Српске и представници јавног, политичког, црквеног и друштвеног живота Српске.

Скупу је присуствовало око 100 учесника из више од 26 земаља, међу којима су угледни универзитетски професори, културни радници, привредници, чланови државних, покрајинских и локалних парламената, представници Српске православне цркве, савеза, удружења, културних, хуманитарних и студентских организација.

У оквиру скупа одржане су панел-дискусије о темама "Културно и научно умрежавање са дијаспором и хуманитарне активности" и "Економски потенцијали сарадње Републике Српске и дијаспоре".

За учеснике форума дијаспоре уприличен је и историјски час у Спомен-подручју Доња Градина код Козарске Дубице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана