Смијењени функционери важу тужбе против OHR-а

Горан Маунага
Смијењени функционери важу тужбе против OHR-а

Бањалука - Група бивших смијењених функционера вјероватно ће кренути стопама бившег шефа кабинета предсједника Народне скупштине РС Зорана Жуже и тужити OHR након што је Федерални окружни суд у Вашингтону прихватио да води поступак против OHR-а и актуелног и бившег високог представника у БиХ Валентина Инцка и Педија Ешдауна.

Жужа очекује да ће у процесу у САД бити оборена прича о имунитету OHR-а након чега ће поднијети тужбу за кршење људских права, чиме ће започети суђење. Ако суд у Вашингтону одлучи да OHR нема имунитет, почеће процес који ће представљати прво суђење OHR-у, Инцку и Ешдауну за кршење свих важећих конвенција о људским правима у Европи и свијету.

Декан Факултета за безбједност у Бањалуци Драгомир Кесеровић, којег је Ешдаун смијенио са мјеста начелника Управе за обавјештајно-безбједносне послове Министарства одбране РС, каже да се до сада није жалио ни подносио тужбе, али да то не значи да не треба покушати. Напомиње да је иницијатива о колективној тужби за сада у фази мировања, али да ток процеса који је покренуо Жужа даје наду.

- Ако Жужа успије да добије спор, онда би то био отворен пролаз за остале, како за појединачне, тако и за колективу тужбу - нагласио је Кесеровић.

Истакао је да постоји много аргумената и докумената, који иду у корист смијењених функционера.

- Упркос свему, до сада је већина нас вјеровала да се тешко може успјети због имунитета који је имао OHR. Сада бих подржао свакога ко то покуша, помогао бих му и учествовао у томе - рекао је Кесеровић.

Бивши члан Главног одбора СДС-а и некадашњи посланик у Народној скупштини РС Милан Нинковић, који је био под мјерама забране OHR-а, каже да ово враћа вјеру у правду и даје наду у правично рјешење.

- За тужбу против OHR-а био је организован тим, који је заступао адвокат Коста Чавошки, али један од иностраних судова тај предмет није прихватио. Ово су сада нови детаљи, па ће вјероватно и остали слиједити Жужу - каже Нинковић.

Жужа каже да је суд у Вашингтону обавијестио обје стране да OHR не сматрају недодирљивом институцијом и да је судско вијеће оцијенило да није јасан имунитет који OHR црпи у америчким судовима.

- Предмет за неколико седмица иде у завршно разматрање. Не могу да износим детаље, али очекујем да ће пресуда бити у моју корист, након чега ћу поднијети одштетни захтјев за седам година пакла и тортуре. Пошто немам могућности да идем на рочишта, суд ће донијети пресуду на основу поднесака једне и друге стране - рекао је Жужа.

Ешдаун је 59 функционера, међу којима је био и Жужа, смијенио у пакету 2004. године, а за вријеме мандата смијенио их је укупно 177. Жужа је поступак покренуо 30. јуна 2014. године. У тужби је навео да кршење међународног права и његових људских права произлази из одлуке OHR-а и Ешдауна од 30. јуна 2004. године да га смијени и удаљи из државне службе. Период санкција високог представника за десетине функционера и јавних службеника у Српској трајао је скоро пуних седам година све до 10. јуна 2011. године када је Инцко укинуо санкције за 82 лица. За то вријеме био им је забрањен рад у државној служби и бављење политиком.

Без права на суђење

Нико од смијењених функционера није имао право на суђење ни у једној домаћој ни међународној судској институцији.

Неколико мјесеци након што је Зоран Жужа поднио тужбу америчком суду, Валентин Инцко је донио одлуку да укине санкције свим званичницима који су у том тренутку још били под санкцијама. OHR је тада објавио да је ријеч о 30 лица, али их је у том тренутку било много више. То значи да ни OHR није имао прецизну евиденцију о санкционисаним људима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана