Смијењен и Савановић, ДНС ћути до Митровдана

Ведрана Кулага
Смијењен и Савановић, ДНС ћути до Митровдана

Бањалука - Драган Савановић смијењен је јуче са мјеста генералног директора “Жељезница Републике Српске” (ЖРС), чиме је настављена сјеча кадрова у владајућој коалицији која траје од октобарских избора.

Савановића, који је кадар ДНС-а и вишегодишњи први човјек “Жељезница”, смијенио је једногласно Надзорни одбор тог јавног предузећа на јучерашњој сједници, која је услиједила само дан након што је и потпредсједник ДНС-а Милан Радовић смијењен са мјеста директора Нове банке.

Савановић јуче није одговарао на телефонске позиве, а из тог предузећа су поручили да је за вршиоца дужности генералног директора именован Зоран Илинчић.

Предсједник Надзорног одбора Ратко Ђуричић рекао је да је Илинчић, извршни директор за послове инфраструктуре у ЖРС, именован за вршиоца дужности генералног директора до 23. новембра, када ће бити одржана редовна сједница одбора, на којој би требало да буде конституисана комплетна управа овог јавног предузећа. Ђуричић је навео да је Надзорни одбор анализирао рад ЖРС и затражио смјену челних људи зато што су губици велики и нису остварени очекивани резултати.

- Са новим људима треба да наставимо реформе и доведемо их до краја - истакао је Ђуричић.

У ДНС-у ни јуче нису хтјели да износе детаљније ставове као ни будуће потезе иако је неколико њихових функционера до сада разријешено дужности, почевши од Дане Малешевића, који је остао без фотеље министра просвјете и културе РС.

Лидер ДНС-а Марко Павић данима не одговора на позиве, а из ужег руководства странке су кратко поручили да ће прво да прославе славу странке - Митровдан у четвртак, послије које се очекују сједнице страначких органа на којима ће бити ријечи о отвореним питањима у оквиру коалиције коју чине са СНСД-ом и СП-ом.

На смјене је јуче, с друге стране, реаговао лидер СНСД-а Милорад Додик, који је рекао да жели да ДНС остане дио владајуће коалиције, али да у коалиционом капацитету сигурно неће бити онај број посланика који има та странка, “већ онај који ће заједно верификовати”.

- Они који су радили против коалиције у изборном периоду неће бити третирани као дио већине коју ми прихватамо из ДНС-а - рекао је Додик.

Радовићева смјена, како је казао, нема везе са “најављеним обрачуном са мангупима”. Најавио је и смјену једног кадра из СНСД-а.

- Није ово никакав прогон и осветничка прича. Желимо људе који желе да раде у јавном интересу - појаснио је Додик.

Радовић је, након одлуке о смјени коју је донио Надзорни одбор Нове банке, казао да је ријеч о политичкој одлуци до које је дошло због политичког ангажмана и дјеловања.

Шут-карта и за Калабића

Управа “Електрокрајине” разријешила је дужности руководиоца Радне јединице “Електродистрибуција” Прњавор, функционера СНСД-а Драгу Калабића, и на његово мјесто именовала Борислава Петровића.

Калабић јуче није одговарао на телефонске позиве, а Срни је у том предузећу речено да је Калабић разријешен дужности због потребе унапређења процеса рада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана