Smijenjen Čubrilović, pred smjenom i Pavić

Veljko Zeljković
Smijenjen Čubrilović, pred smjenom i Pavić

Banjaluka - Predsjedništvo Demokratskog narodnog saveza smijenilo je juče zamjenika predsjednika stranke Nedeljka Čubrilovića sa te pozicije, a nakon te odluke dio članstva ove partije najavio je da će zatražiti smjenu predsjednika stranke Marka Pavića.

Do smjene je došlo na prijedlog lidera ove stranke Marka Pavića. Čubrilović je nakon sjednice rekao da se Pavić nije slagao sa nekim njegovim stavovima, kao i da je optužen da je učestvovao u smjenama kadrova DNS-a.

Uoči sjednice Predsjedništva rekao je da je u dobrim odnosima sa Pavićem koji nije davao izjave nakon što je Čubrilović smijenjen. Smjenu je, pak, komentarisao lider SNSD-a Milorad Dodik rekavši da Čubrilović nije učestvovao u smjenama kadrova DNS-a.

On je naglasio da Čubrilović zavređuje pažnju i da će “SNSD to pitanje razmotriti u narednom periodu”, te ponovio da je SNSD smatrao, u vezi sa smjenama DNS-ovih kadrova, da oni koji nisu doprinijeli koaliciji ne mogu imati podršku.

Dodik je rekao da je smjena Čubrilovića unutarstranačka stvar DNS-a i da SNSD nema namjeru da modelira, niti bilo šta čini u tom pogledu.

- Na stranačkim sastancima sa DNS-om smo neke stvari rekli i smatramo da neki ljudi koji su radili u DNS-u, a identifikovali smo trojicu, nisu bili u funkciji koalicionih dogovora - rekao je Dodik.

Predsjednik banjalučkog Regionalnog odbora DNS-a Damir Ćopić istakao je da je većini članova ove stranke “dosta tajkuna i njihovog favorizovanja”, te da je smjena Čubrilovića, koji se, dodaje, borio protiv takvih stvari, prevršila već odavno punu čašu.

- Ljudima u DNS-u, koji su stvarali ovu stranku, dosta je tajkuna i onih koji su juče došli u stranku koju smo mi stvarali godinama i pokušaja da je oni vode. Siguran sam da ćemo ostati jedinstveni i svi opštinski odbori koji su shvatili ovu priču tražiće smjenu Pavića. Predstoji nam borba i neće se ovo ovako lako završiti kao što je Pavić zamislio - poručio je Ćopić.

Dodao je da je Pavić znao da neće imati podršku u Glavnom odboru i zbog toga je išao na opciju da Čubrilović bude razriješen na sjednici Predsjedništva u koje je uvukao veliki broj potpredsjednika stranke i napravio prividnu većinu.

- Očekujem da će Pavić veoma brzo napustiti poziciju predsjednika stranke poslije svih grešaka koje je napravio - smatra Ćopić.

Prema riječima člana Predsjedništva ove stranke Spomenke Stevanović, koja je bila jedan od aktera jučerašnje sjednice Predsjedništva partije, u DNS-u već jedno izvjesno vrijeme vlada otvoreni sukob dva koncepta. Na jednoj strani su, kako je istakla, oni koji su bili protiv smjene Čubrilovića sa mjesta zamjenika predsjednika stranke, a koji su na fonu da se stranka mora vratiti izvornim principima na kojima je sve donedavno funkcionisala.

- S druge strane imamo koncept “tajkunizacije” stranke, što je uostalom vidljivo u posljednje dvije, tri godine. Ova dva koncepta su se sukobila i rezultat toga je ova smjena Nedeljka Čubrilovića, koji se svemu tome protivio - naglasila je Stevanovićeva navodeći da je ona zajedno sa još pet članova Predsjedništva bila protiv ove smjene.   

Kako je pojasnila, na ovome se neće završiti.

- Naredna sjednica Glavnog odbora biće najbolje mjesto da razriješimo sve sporne teme - poručila je ona uz opasku da je veliki dio opštinskih odbora već stao na stranu Čubrilovića.

Glasali protiv smjene

 

Pored Čubrilovića i Spomenke Stevanović, protiv odluke Predsjedništva stranke o njegovoj smjeni glasali su i Damir Ćopić, Zoran Obrenović te Spomenko Stojanović, dok je Slađana Ilić bila suzdržana. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana