Смијењен Чубриловић, пред смјеном и Павић

Вељко Зељковић
Смијењен Чубриловић, пред смјеном и Павић

Бањалука - Предсједништво Демократског народног савеза смијенило је јуче замјеника предсједника странке Недељка Чубриловића са те позиције, а након те одлуке дио чланства ове партије најавио је да ће затражити смјену предсједника странке Марка Павића.

До смјене је дошло на приједлог лидера ове странке Марка Павића. Чубриловић је након сједнице рекао да се Павић није слагао са неким његовим ставовима, као и да је оптужен да је учествовао у смјенама кадрова ДНС-а.

Уочи сједнице Предсједништва рекао је да је у добрим односима са Павићем који није давао изјаве након што је Чубриловић смијењен. Смјену је, пак, коментарисао лидер СНСД-а Милорад Додик рекавши да Чубриловић није учествовао у смјенама кадрова ДНС-а.

Он је нагласио да Чубриловић завређује пажњу и да ће “СНСД то питање размотрити у наредном периоду”, те поновио да је СНСД сматрао, у вези са смјенама ДНС-ових кадрова, да они који нису допринијели коалицији не могу имати подршку.

Додик је рекао да је смјена Чубриловића унутарстраначка ствар ДНС-а и да СНСД нема намјеру да моделира, нити било шта чини у том погледу.

- На страначким састанцима са ДНС-ом смо неке ствари рекли и сматрамо да неки људи који су радили у ДНС-у, а идентификовали смо тројицу, нису били у функцији коалиционих договора - рекао је Додик.

Предсједник бањалучког Регионалног одбора ДНС-а Дамир Ћопић истакао је да је већини чланова ове странке “доста тајкуна и њиховог фаворизовања”, те да је смјена Чубриловића, који се, додаје, борио против таквих ствари, превршила већ одавно пуну чашу.

- Људима у ДНС-у, који су стварали ову странку, доста је тајкуна и оних који су јуче дошли у странку коју смо ми стварали годинама и покушаја да је они воде. Сигуран сам да ћемо остати јединствени и сви општински одбори који су схватили ову причу тражиће смјену Павића. Предстоји нам борба и неће се ово овако лако завршити као што је Павић замислио - поручио је Ћопић.

Додао је да је Павић знао да неће имати подршку у Главном одбору и због тога је ишао на опцију да Чубриловић буде разријешен на сједници Предсједништва у које је увукао велики број потпредсједника странке и направио привидну већину.

- Очекујем да ће Павић веома брзо напустити позицију предсједника странке послије свих грешака које је направио - сматра Ћопић.

Према ријечима члана Предсједништва ове странке Споменке Стевановић, која је била један од актера јучерашње сједнице Предсједништва партије, у ДНС-у већ једно извјесно вријеме влада отворени сукоб два концепта. На једној страни су, како је истакла, они који су били против смјене Чубриловића са мјеста замјеника предсједника странке, а који су на фону да се странка мора вратити изворним принципима на којима је све донедавно функционисала.

- С друге стране имамо концепт “тајкунизације” странке, што је уосталом видљиво у посљедње двије, три године. Ова два концепта су се сукобила и резултат тога је ова смјена Недељка Чубриловића, који се свему томе противио - нагласила је Стевановићева наводећи да је она заједно са још пет чланова Предсједништва била против ове смјене.   

Како је појаснила, на овоме се неће завршити.

- Наредна сједница Главног одбора биће најбоље мјесто да разријешимо све спорне теме - поручила је она уз опаску да је велики дио општинских одбора већ стао на страну Чубриловића.

Гласали против смјене

 

Поред Чубриловића и Споменке Стевановић, против одлуке Предсједништва странке о његовој смјени гласали су и Дамир Ћопић, Зоран Обреновић те Споменко Стојановић, док је Слађана Илић била суздржана. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана