Smetaju im crteži, kršenje Dejtona tolerišu

Ž. Domazet, D. Momić
Smetaju im crteži, kršenje Dejtona tolerišu

Sarajevo - Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić pokušao je juče da bude duhovit komentarišući potez predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika koji je prije dva dana za beogradske medije nacrtao kartu prema kojoj RS, Srbija i dio Crne Gore čine novu državu.

Zvizdić je rekao da je Dodik možda crtao granice gdje će biti 4G mreža, ali i istakao da će granica na Drini ostati granica između BiH i Srbije do sudnjeg dana. On je rekao i da BiH želi graditi odnose sa susjedima, ali na bazi poštovanja i pozvao je susjede na pridržavanja međunarodnog prava i na potpisivanje ugovora o granici sa Srbijom i Hrvatskom.

- Povezivanje Republike Srpske s Kosovom nema ni istorijsko, a ni pravno utemeljenje. Nosimo odgovornost da se svi potrudimo da otvaramo vrata budućnosti. Vrijeme je da na Balkanu pređemo na 5G, a sada smo izgleda na 2G kada je riječ o političkim odnosima - kazao je Zvizdić.

On je iscrtavanje granica nazvao “igranjem sa slikovnicama”, dodajući “da smo kao mali čitali bajke i basne, ali da smo to prevazišli”. - Ako neko razmišlja da mijenja granice, onda je on najveći protivnik svih građana zapadnog Balkana. Mi svi znamo kako se odluke na Balkanu jedino mogu mijenjati - rekao je Zvizdić, dodajući da su dobre komšije oni od čijih se postupaka ne strahuje.

Na njegove izjave odgovorio je Dodikov savjetnik i portparol SNSD-a Radovan Kovačević, koji je rekao da rijeka Drina protiče između Republike Srpske i Srbije, podsjećajući Denisa Zvizdića da Dejtonskim mirovnim sporazumom Srpska i Srbija imaju pravo na specijalne i paralelne veze.

- Mi u SNSD-u i u Republici Srpskoj poštujemo BiH, jer poštujemo Dejtonski mirovni sporazum. S druge strane, oni koji konstantno atakuju na Dejtonski mirovni sporazum time što atakuju na Republiku Srpsku i na njen identitet, atakuju na Dejton. Oni su potpuno pogrešno razumjeli da će ukoliko se sruši Dejton biti srušena i Republika Srpska, a u stvari će biti srušeno ono što je Dejtonom nastalo, a to je BiH koja je stvorena u Dejtonu zato što smo mi na to pristali - rekao je Kovačević.

Podsjećamo, Milorad Dodik je prije dva dana na zahtjev novinara beogradskog portala “Espreso.rs” na karti nacrtao zamišljene granice prema kojoj RS, Srbija i dio Crne Gore čine novu državu, čime je ponovo izazvao burna reagovanja i pažnju javnosti u cijelom regionu.

Pseudodogađaj

Komunikolog i viši asistent na banjalučkom Fakultetu političkih nauka Borislav Vukojević kaže da zahtjev novinara, poput zahtjeva novinara portala “Espreso.rs” Miloradu Dodiku o crtanju granica, nije spontan, nego svjesno planirano stvaranje pseudodogađaja.

- Oni dobro znaju da će na osnovu takve situacije gdje Dodik crta mape dobiti materijala da pišu narednih deset dana. Dodik naravno koristi situaciju da dobije na publicitetu. Tako se stvara začarani krug: medij koji produkuje pseudorealnost, političari koji uživaju da budu u takvoj realnosti, jer imaju sve pod kontrolom, te publika koja se vremenom “trenira” da su to pravi događaji - objašnjava Vukojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana