Сметају им цртежи, кршење Дејтона толеришу

Ж. Домазет, Д. Момић
Сметају им цртежи, кршење Дејтона толеришу

Сарајево - Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић покушао је јуче да буде духовит коментаришући потез предсједавајућег Предсједништва БиХ и лидера СНСД-а Милорада Додика који је прије два дана за београдске медије нацртао карту према којој РС, Србија и дио Црне Горе чине нову државу.

Звиздић је рекао да је Додик можда цртао границе гдје ће бити 4Г мрежа, али и истакао да ће граница на Дрини остати граница између БиХ и Србије до судњег дана. Он је рекао и да БиХ жели градити односе са сусједима, али на бази поштовања и позвао је сусједе на придржавања међународног права и на потписивање уговора о граници са Србијом и Хрватском.

- Повезивање Републике Српске с Косовом нема ни историјско, а ни правно утемељење. Носимо одговорност да се сви потрудимо да отварамо врата будућности. Вријеме је да на Балкану пређемо на 5Г, а сада смо изгледа на 2Г када је ријеч о политичким односима - казао је Звиздић.

Он је исцртавање граница назвао “играњем са сликовницама”, додајући “да смо као мали читали бајке и басне, али да смо то превазишли”. - Ако неко размишља да мијења границе, онда је он највећи противник свих грађана западног Балкана. Ми сви знамо како се одлуке на Балкану једино могу мијењати - рекао је Звиздић, додајући да су добре комшије они од чијих се поступака не страхује.

На његове изјаве одговорио је Додиков савјетник и портпарол СНСД-а Радован Ковачевић, који је рекао да ријека Дрина протиче између Републике Српске и Србије, подсјећајући Дениса Звиздића да Дејтонским мировним споразумом Српска и Србија имају право на специјалне и паралелне везе.

- Ми у СНСД-у и у Републици Српској поштујемо БиХ, јер поштујемо Дејтонски мировни споразум. С друге стране, они који константно атакују на Дејтонски мировни споразум тиме што атакују на Републику Српску и на њен идентитет, атакују на Дејтон. Они су потпуно погрешно разумјели да ће уколико се сруши Дејтон бити срушена и Република Српска, а у ствари ће бити срушено оно што је Дејтоном настало, а то је БиХ која је створена у Дејтону зато што смо ми на то пристали - рекао је Ковачевић.

Подсјећамо, Милорад Додик је прије два дана на захтјев новинара београдског портала “Еспресо.рс” на карти нацртао замишљене границе према којој РС, Србија и дио Црне Горе чине нову државу, чиме је поново изазвао бурна реаговања и пажњу јавности у цијелом региону.

Псеудодогађај

Комуниколог и виши асистент на бањалучком Факултету политичких наука Борислав Вукојевић каже да захтјев новинара, попут захтјева новинара портала “Еспресо.рс” Милораду Додику о цртању граница, није спонтан, него свјесно планирано стварање псеудодогађаја.

- Они добро знају да ће на основу такве ситуације гдје Додик црта мапе добити материјала да пишу наредних десет дана. Додик наравно користи ситуацију да добије на публицитету. Тако се ствара зачарани круг: медиј који продукује псеудореалност, политичари који уживају да буду у таквој реалности, јер имају све под контролом, те публика која се временом “тренира” да су то прави догађаји - објашњава Вукојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана