Служена литургија у Спомен-храму у Дракулићу

Срна
Служена литургија у Спомен-храму у Дракулићу

Бањалука - У Спомен-храму Светог великомученика Георгија у Дракулићу јутрос је служена литургија поводом обиљежавања 74 године од усташког покоља у овом бањалучком насељу, као и оближњим мјестима Мотике, Шарговац и руднику Раковац у коме је убијено 2.300 Срба.

Литургији су присуствовали представници невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ, те потомци жртава усташког покоља.


Након литургије, у 12.00 часова, биће служен парастос и положени вијенци код спомен-костурнице у Дракулићу.

Усташе су 7. фебруара 1942. године извршиле покољ српског становништва у бањалучким селима Дракулић, Мотике, Шарговац и у руднику Раковац. Према до сада прикупљеним званичним подацима, убијено је најмање 2.300 људи, међу којима 551 дијете.

Усташке снаге су под командом надпоручника Јосипа Мишлова и фра Вјекослава Филиповића из такозваног "Тјелесног здруга Анте Павелића", уз помоћ бањалучких усташа убијале Србе без иједног испаљеног метка - сјекирама, ножевима и крамповима.

У документима, чак и оним из усташких извора тадашње Независне Државе Хрватске, наведено је да је злочин у овим бањалучким насељима био највећи покољ почињен за само један дан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана