Služena liturgija u Drakuliću

Srna
Služena liturgija u Drakuliću

Banjaluka - U crkvi Svetog velikomučenika Georgija u banjalučkom naselju Drakulić služena je Sveta liturgija povodom 73 godine od ustaškog pokolja nad srpskim stanovništvom iz ovog mjesta.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović poručio je da ovaj zločin nikada ne smije biti zaboravljen i da će institucije Republike Srpske dati puni doprinos njegovom obilježavanju.

"Treba svi da budemo jedinstveni i uvijek spremni na određene eventualnosti koje nam se mogu ponoviti", rekao je Savanović.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović napomenuo je da činjenica da su u Drakuliću ubijani svi stanovnici bez obzira na uzrast i pol govori da je u ovom mjestu počinjen genocid.

"Oni koji su pravno i politički definisali genocid trebalo je da dođu ovdje i za to uzmu elemente, jer se obrazac za kvalifikovanje zločina genocidom u svijetu ovdje može vidjeti", rekao je Mitrović.

Prema njegovim riječima, namjera da se u Drakuliću uništi cjelokupno stanovništvo vidi se i iz naseljavanja ovog prostora hrvatskim stanovništvom.

"Na njihovu žalost, nisu u tome uspjeli i danas smo svjedoci da srpski živalj ovdje nije uništen", poručio je Mitrović.

On je podsjetio da osim hrvatskog stožernika za Banjaluku Viktora Gutića, za ovaj zločin niko nije odgovarao poslije Drugog svjetskog rata.

"Prije svega, mislim na inspiratora i organizatora ovog zločina, ustaškog poglavnika Antu Pavelića i njegove saradnike, koji su sa ovog prostora pobjegli pod patronatom svjetskih sila", rekao je Mitrović.

On smatra da bi Skupština grada Banjaluka trebalo da se o ovom zločinu izjasni na adekvatan način, putem deklaracije ili rezolucije.

"Zbog čega da se ponašamo snishodljivo i mazohistički kad vidimo da u Hrvatskoj tobože ne znaju šta se desilo u Jasenovcu, dok ovdje imamo jedan mali Jasenovac", pita Mitrović.

On je ukazao na potrebu preciznog predstavljanja činjenica u obrazovnom sistemu, ali bez ulivanja mržnje i najavio formiranje udruženja potomaka žrtava zločina u Drakuliću, koje bi trebalo da preuzme obavezu njegovog obilježavanja.

Ustaše pod komandom natporučnika Josipa Mišlova i fra Vjekoslava Filipovića u ranim jutarnjim časovima 7. februara 1942. izvršile su pokolj u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i rudniku Rakovac.

Prema do sada prikupljenim zvaničnim podacima, ubijeno je najmanje 2.300 ljudi, među kojima 551 dijete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana