Služen parastos Srbima stradalim u genocidu u vrijeme NDH

Srna
Služen parastos Srbima stradalim u genocidu u vrijeme NDH

Beograd - U Crkvi Svetog Marka u Beogradu danas je prvi put služen parastos povodom 75 godina od genocida nad Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/.

Generalni sekretar Udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir rekao je novinarima da je povod za parastos sjećanje na ilindanski pokolj Srba od aprila do avgusta 1941. godine na području NDH, ali i stradanja Srba do kraja Drugog svjetskog rata.


Budimir je istakao da još nema preciznog broja žrtava, čak ni za Jasenovac, kao najveći logor smrti u NDH, te da bi bili potrebni sati da bi se pobrojali svi zločini počinjeni nad Srbima u to vrijeme.

"Pomenuću samo Velebit i Jadovno kao velika mjesta stradanja za vrijeme NDH, gdje je za tri do četiri mjeseca stradalo oko 70.000 Srba", dodao je Budimir i ocijenio da je žalosno to što se danas u Hrvatskoj ponovo oživljava ideologija NDH.

Budimir je novinarima ispred Crkve Svetog Marka u Beogradu rekao da se uoči 21 godine od akcije hrvatske vojske i policije "Oluja" može konstatovati da nijedan od naslijeđenih problema nije riješen.

"Dok to ne počne da se rješava, neće biti pozitivnih pomaka, iako su Srbi očekivali da će Hrvatska ulaskom u EU prihvatiti i standarde Unije, što se, nažalost, nije dogodilo", dodao je Budimir.

Među brojnim podacima o genocidu nad Srbima izvršenom u NDH, posebno potresan primjer o kontinuitetu uništavanja srpskog naroda predstavlja priča o potpunom uništenju srpskog mjesta Divoselo kod Gospića.

Ustaše su oko Ilindana 1941. godine poklale i u jame Velebita bacile 908 od oko 3.000 stanovnika tog mjesta koji su pokušali da se spasu bježeći na Velebit.

Bogdan Počuča iz sela Divoselo ocijenio je da je to mjesto jedinstven primjer stradanja srpskog življa u vrijeme NDH.

To selo je prije Drugog svjetskog rata bilo napredno, imalo je i školu, a tokom rata stradalo je oko 60 odsto mještana, među kojima je 386 djece životne dobi od jedne do 14 godina.

Počuča je u ustaškom piru na Divoselo izgubio majku koja je imala 32 godine, sestru predškolskog uzrasta i brata od tri godine.

Kako je rekao novinarima, šestoro njegovih ukućana je 5. avgusta 1941. godine bačeno živo u jamu u Jadovno, a tih dana stradalo je i 27-oro njegovih najrođenijih.

Tada je imao osam godina i iz masakra se izvukao slučajno s ocem.

On je istakao da je ono što je preostalo od Divosela potpuno uništeno u hrvatskoj akciji "Medački džep" 1993. godine i da sada to mjesto nema stanovnika.

Današnjem parastosu prisustvovalo je 50-ak Srba iz tih krajeva i njihovi potomci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana