Службеници 19 година раде по уговору о дјелу

Жељка Домазет
Службеници 19 година раде по уговору о дјелу

Сарајево - Министарство за људска права и избјеглице обара све рекорде када је јавашлук у заједничким институцијама у питању, а права рак-рана овог министарства су уговори о дјелу.

Како је за “Глас Српске” потврдио шеф Одсјека за финансије и материјално-техничке трошкове Салих Карчић, уговори о дјелу су у овом министарству постали накарадна пракса за коју нико не одговара.

- На листи рекордера који су ангажовани по уговору о дјелу су управник регионалног центра за избјеглице и расељена лица у Мостару Един Дењо и његова секретарица Дијана Хоџић, који 19 година редовно долазе на посао, али им није уплаћен ниједан дан радног стажа. У другим регионалним центрима људи по уговору о дјелу раде између десет и 12 година јер су ови центри касније формирани. Људима се не уплаћује стаж, немају здравственог ни социјалног осигурања. Не уплаћују се порези ни доприноси, а људи раде осам часова. У канцеларији постоји службени телефон, али нико за њихов статус не мари. Како који министар долази понаша се као да је министарство његово власништво и то траје годинама - каже Карчић.

Додаје да су нека радна мјеста систематизована, али да се та систематизација не реализује до краја. Констатује да се не плаћају ни доприноси ентитетима, ни порез, а да средства у буџету остају неискоришћена.

- Све се покрије папирима уговора о дјелу, а када неко ко је на тај начин ангажован пође љекару, мора све да плаћа. То је све катастрофа до катастрофе. Ово што се ради је чисти мобинг. Раде шта хоће - констатује Карчић и додаје да су радници у регионалним центрима ангажовани и раде без дана паузе.

Секретар министарства Драго Ковач каже да је Министарство за људска права и избјеглице стјециште јавашлука.

- Ревизија годинама упозорава на пропусте, али нико не реагује. Од свих институција које су ревидирали за прошлу годину, једино је ревизорски извјештај овог министарства скинут са сајта. Не знам из којих разлога - каже Ковач.

Додаје да се по уговору о дјелу троше и средства буџета министарства и средства која се добијају од УСАИД-а, УНХЦР-а и из ИПА фондова.

Сазнајемо и да Агенција за истраге и заштиту (СИПА) води истражне радње о раду овог министарства управо у вези с уговорима о дјелу. “Глас Српске” је још 19. јула упутио допис СИПА о овој истрази, али до јуче нисмо добили никакву повратну информацију.

Министарка за људска права и избјеглице Семиха Боровац јуче није одговарала на наше позиве. Раније је изјавила да не зна да СИПА води икакву истрагу.

За четири мјесеца потрошено 117.000 КМ

За прва четири мјесеца ове године на име уговора о дјелу потрошене су 49.443 марке средстава УСАИД-а, УНХЦР-а и из ИПА фондова. И паре из буџета институција БиХ се троше по основу уговора о дјелу. У прва четири мјесеца за те намјене потрошено је 67.725 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана