Službeni auto ukraden ispred stana direktora Fonda za povratak BiH

Željka Domazet
Službeni auto ukraden ispred stana direktora Fonda za povratak BiH

Istočno Sarajevo - Službeni automobil Fonda za povratak BiH koji koristi direktor ove institucije Mlađen Božović ukraden je u noći između 25. i 26. novembra sa parkinga ispred zgrade u Istočnoj Ilidži u kojoj živi Božović.

Centar javne bezbjednosti (CJB) Istočno Sarajevo juče je saopštio da je dan ranije Božović prijavio dežurnoj službi Stanice javne bezbjednosti Istočno Novo Sarajevo krađu "folksvagen tiguana".

- Po ovlašćenju dežurnog tužioca preduzimaju se potrebne radnje na pronalasku vozila i identifikaciji izvršilaca krivičnog djela - naveli su u policiji.

Božović je na pitanje zbog čega automobil nije kod vozača i da li taj automobil duži on ili vozač, kazao da ni vozač Dragan Kokot nema garažu, kao ni on i da automobil uglavnom bude parkiran ispred njegovog stana.

- Fond za povratak ima pet automobila, a vozilo koje je ukradeno kupljeno je prije pet godina za 50.000 maraka. Kolika mu je sada vrijednost zaista ne znam. Volio bih da je ukraden moj lični automobil, a ne ovaj, ali nisam kriv što kradu vozila - kaže Božović.

Dodao je da ne vjeruje da će policija uspjeti da pronađe ukradeno vozilo.

- Biće procijenjena šteta, a automobil je kasko osiguran. Sačekaću još dva ili tri dana, uzeti zapisnik policije, obratiti se osiguravajućoj kući "Bobar osiguranje" i to je to - rekao je Božović.

Istakao je da je vozilo parkirao pred zgradom oko 16 ili 17 časova u utorak.

- Imao sam uveče goste i kada sam ih ispratio oko 22 časa, automobil je bio pred zgradom. Kada sam ujutro krenuo na posao, nije ga bilo. Mislio sam da ga je odvezao Kokot, koji živi u Vojkovićima, pošto i on ima ključ, ali kada se on pojavio i pitao me gdje je auto, shvatio sam da nešto nije kako valja - rekao je Božović i dodao da su lopovi najvjerovatnije slomili staklo i ušli u vozilo.

Božovićev slučaj nije usamljen kada su u pitanju krađe službenih automobila. Krajem prošle godine sa parkinga u sarajevskom naselju Breka ukraden je službeni automobil Parlamenta BiH koji je koristio zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Božo Ljubić. Vozilo je pronađeno nakon tri dana na području Sokoca i vraćeno vlasniku. Skupocjeni BMNj 5 vrijedan oko 80.000 KM Ljubiću je bio ukraden i 2011. godine, a policija ga je pronašla u Palama. Malo prije toga je i sekretar Ministarstva bezbjednosti BiH Bakir Dautbašić ostao bez službenog automobila "škoda oktavija". U 2009. godini je tadašnji pomoćnik ministra za opšte poslove u Ministarstvu inostranih poslova BiH Haris Lukovac ostao bez službenog automobila po drugi put. Iste godine je službeno vozilo ukradeno i šefu kabineta ministra transporta i komunikacija BiH Draženu Gaguliću.

Novi pravilnik

Mlađen Božović je istakao da su novim pravilnikom o korišćenju službenih automobila u institucijama BiH, koji stupa na snagu 1. januara 2015, uvedene rigoroznije mjere.

- Prema tom pravilniku, Fond će imati pravo na dva automobila. To će svakako postati "usko grlo" za Fond jer moramo biti na terenu, a ne misli valjda neko da ćemo ići pješke. Ove preostale automobile koji su višak prodaćemo i ostaćemo sa dva vozila - kazao je Božović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana