Služba za zajedničke poslove institucija BiH muku muči sa ugovorenim nabavkama

Vedrana Kulaga
Služba za zajedničke poslove institucija BiH muku muči sa ugovorenim nabavkama

Sarajevo - Služba za zajedničke poslove institucija BiH muku muči sa postupcima javnih nabavki i ne uspijeva da uspostavi efikasan sistem, što je rezultiralo kasnim dogovorima i lošom realizacijom ugovora tokom prošle godine.

Ti i slični propusti navedeni su u najnovijem revizorskom izvještaju Službe za zajedničke poslove institucija za 2017. godinu koji je objavila Kancelarija za reviziju institucija BiH.

Služba je dobila pozitivno mišljenje revizora, a pažnja im je skrenuta na kašnjenje u uspostavljanju unutrašnje revizije te na slabosti u sprovođenju javnih nabavki.

Plan nabavki za 2017. su, prema podacima revizije, usvojili u februaru te godine, ali je on doživio dvije promjene, od kojih je prva bila u aprilu, a naredna u decembru. Revizori su konstatovali da je Služba realizovala nabavke vrijedne 2,96 miliona.

Pod lupu revizora došla je, između ostalog, nabavka hrane i pića vrijedna oko 1,3 miliona KM te higijensko-potrošnog materijala procijenjene vrijednosti 644.000 KM.

Analizom pojedinačnih nabavki utvrđene su slične slabosti kao i prethodnih godina, a odnose se na sporost sprovođenja procedura, nepotkrijepljenost analizama o procijenjenim količinama i slično.

Iako je Služba na vrijeme pokrenula pojedine procedure izbora dobavljača, revizori su naglasili da je evidentno da isti postupci iz godine u godinu traju dugo, a kao primjer je naveden izbor dobavljača za nabavku hrane koji je pokrenut u januaru 2017, a za većinu lotova je okončan početkom 2018. godine.

Kao i ranijih godina, menadžmentu je ukazano na nelogičnosti u tenderskoj dokumentaciji kao i prevelike zahtjeve koji se traže od dobavljača, te na loše planiranje količina.

- Na primjer, kada su u pitanju bezalkoholna pića, predviđena je nabavka 37 vrsta vode i sokova za period od 12 mjeseci, a uvidom u realizaciju prethodnog ugovora utvrđeno je da je od ugovorenih 48 stavki tokom dvije godine isporučeno samo njih 18. U okviru nabavke mliječnih proizvoda planirana je nabavka 500.000 komada pavlake za kafu (pakovanje po deset komada), a uvidom u realizaciju prethodnog ugovora utvrđeno je da je od ukupno 60.000 ugovorenih komada za dvije godine isporučeno oko 3.000 komada - navedeno je u izvještaju.

Dodaje se da se postavlja pitanje opravdanosti predviđanja zaključenja okvirnog sporazuma sa više dobavljača jer se većina poništenih postupaka odnosi na nedovoljan broj ponuda.

E-aukcije

Revizori su menadžmentu Službe za zajedničke poslove BiH zamjerili što nije predvidio sprovođenje e-aukcije za dovoljan broj postupaka javnih nabavki kako je definisano pravilnikom koji reguliše tu oblast.

- Pravilnikom je definisano da su ugovorna tijela dužna da predvide sprovođenje e-aukcije za javne nabavke kod kojih se koristi najniža cijena kao kriterijum za dodjelu ugovora, za najmanje 30 odsto postupaka u 2017. godini, a 50 odsto u 2018. godini. Služba je e-aukciju predvidjela za 21,35 odsto procedura nabavki - navedeno je u izvještaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana