Slučaj Viktor Bubanj: Novo suđenje Avdoviću i Vintili

Srna
Slučaj Viktor Bubanj: Novo suđenje Avdoviću i Vintili

Sarajevo - Suđenje Ramizu Avdoviću i Julian-Nikolaju Vintili za ratne zločine nad srpskim civilima počinjene u kasarni "Viktor Bubanj" i na petom spratu Centralnog zatvora u Sarajevu biće obnovljeno zbog promjene u sastavu Sudskog vijeća.

"Sudija Ljubomir Kitić koji je radio u Vijeću bolestan je i novi član Vijeća je Halil Lagumdžija. Bez obzira što smo došli gotovo do kraja, moraćemo glavni pretres početi iznova", rekla je predsjedavajuća Sudskog vijeća Željka Marenić.

Na pitanje Marenićeve da li su strane saglasne da se koriste već izvedeni dokazi, tužilac Dževad Muradbegović rekao je da je saglasan, dok je Odbrana dala prijedlog za održavanje statusne konferencije, prenosi Birn.

"Mislim da u ovoj situaciji treba unijeti zrnce pameti. Predlažem da se održi statusna konferencija na kojoj će odbrana ukazati novom sudiji na šta treba obratiti pažnju i šta je to što je odbrani važno. Na taj način ćemo sublimirati dokaze, jer od uvaženog sudije ne možemo očekivati da se za 15 minuta uvede u dokaze", rekao je Vlado Adamović, branilac optuženog Vintile.

Statusna konferencija zakazana je za 14. oktobar.

Suđenje u ovom predmetu počelo je u martu 2012. Godine.

Tužilaštvo BiH smatra da su srpski civili koji su bili zatvoreni u kasarni "Viktor Bubanj" i na petom spratu Centralnog zatvora u Sarajevu bili izloženi patnji i mučenju, te odvođeni na prisilni rad.

Avdović je prema optužnici bio komandir straže na petom spratu Centralnog zatvora u Sarajevu i u bivšoj kasarni "Viktor Bubanj", a Vintila kuvar i stražar u nekadašnjoj kasarni.

Na pitanje Marenićeve o mjerama zabrane, Tužilaštvo je zatražilo produženje mjera zabrane jer se "okolnosti nisu promijenile", dok je Mirza Kovač, branilac Ramiza Avdovića, rekao da "mjere zabrane nemaju smisla jer se nalaze na kraju suđenja".

Advokat Ademović rekao je da se "stalno kopiraju obrazloženja o mjerama zabrane". "Smatram da se, nakon što se ljudi već tri godine redovno pojavljuju na suđenju, ne moraju više javljati policiji. Uzmite im pasoše, ali ukinite javljanje. Samo im pravite troškove", obrazložio je Adamović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana