Случај »Орић« мијења протокол о сарадњи два тужилаштва

Срна
Случај »Орић« мијења протокол о сарадњи два тужилаштва

Београд - Случај Насера Орића највјероватније ће довести до промјене појединих одредби Протокола о сарадњи тужилаштава Србије и БиХ, пише београдски лист "Данас".

Дневник наводи да због правних препрека Тужилаштво за ратне злочине Србије није у могућности да достави документацију Тужилаштву БиХ у вези са тим случајем.

"У српском Тужилаштву је довољно доказа да би Орић био осуђен, али је проблем што породице жртава нису дале сагласност тужиоцу Владимиру Вукчевићу да исказе достави надлежним у БиХ", пише лист.

Извори из Тужилаштва су нагласили да ће покушати да убиједе свједоке да промијене мишљење или ће морати да се мијења текст важећег Протокола.

Према важећим одредбама, Протокол подразумијева сарадњу два тужилаштва у размјени информација и докумената, али не и изручивање држављана другој земљи.

Ратни командант муслиманских снага у Сребреници Насер Орић ухапшен је 10. јуна у Швајцарској према потјерници коју је за њим расписала Србија за злочине почињене над Србима на подручју Сребренице.

У вријеме екстрадиционог притвора у Швајцарској, оба тужилаштва тражила су његово изручење.

Вукчевићев аргумент да Орићу мора да се суди у Србији био је тај да породице жртава нису дале сагласност да њихове изјаве употреби Тужилаштво БиХ.

Аргумент из Сарајева био је да Орић мора бити испоручен БиХ, јер је њен држављанин, а идентичан поступак води се у обје земље.

На саслушању у швајцарском притвору, Орић је рекао да је спреман да буде изручен БиХ и истовремено поручио да не жели у Србију јер му тамо, како је рекао, не би било праведно суђење.

Орић је у петак специјалним летом из Швајцарске стигао у Сарајево, гдје га је преузела Гранична полиција БиХ. Са сарајевског аеродрома, уз јаке мјере обезбјеђења, пребачен је у Тужилаштво БиХ. Потом је пуштен на слободу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана