“Slučaj Alijagić”: Uložena žalba Višem privrednom sudu

Agencije
“Slučaj Alijagić”: Uložena žalba Višem privrednom sudu

Banjaluka - Pravobranilaštvo Republike Srpske uložilo je žalbu Višem privrednom sudu u Banjaluci na rješenje Okružnog privrednog suda u Trebinju kojim se odbija raniji prigovor Pravobranilaštva da presuđeni iznos od oko 305.000 KM na ime odštete za mašine izuzete u ratu iz radionice braće Alijagića, bude tretiran kao unutrašnji dug, rekao je pravobranilac Srpske Slobodan Radulj, prenose agencije.

- Radi se o tome da Sud nije uvažio jednu specifičnost Zakona o unutrašnjem dugu koji je rekao da sve presude, sva sudska i vansudska poravnanja koja se tiču materijalne i nematerijalne štete koja je nastala od 19. maja 1992. do 19. juna 1996. godine predstavlja unutrašnji dug koji se realizuje izdavanjem obveznica - istakao je Radulj.

On je naglasio da presuda u slučaju “Alijagići” spada u taj domen, ali da očigledno postoji previd prvostepenog suda jer je u pitanju leks specijalis zakon, a sud je primijenio opšti zakon o izvršenju sudskih obaveza.

- Očekujemo da će možda, čak i sam sudija, da uvidi svoju grešku, a u svakom slučaju vjerujemo da će sudije u Višem privrednom sudu uvažiti našu žalbu - rekao je Radulj i dodao da odgovor Višeg privrednog suda očekuje u četvrtak, 8. avgusta.

Račune opštine Trebinje ponovo su blokirala braća Salih i Muamer Alijagić, jer su nakon afere srebrnih elektroda na naplatu došle stare mašine procijenjene na oko 305.000 KM.

Blokada računa uslijedila je zbog rješenja Okružnog privrednog suda u Trebinju kojim se odbija prigovor Pravobranilaštva Republike Srpske, Odsjek Trebinje, da ranije presuđeni iznos od oko 305.000 KM na ime odštete za mašine izuzete u ratu iz radionice braće Alijagića bude tretiran kao unutrašnji dug.

Ministarstvo finansija Republike Srpske ocijenilo je apsurdnom odluku suda da odbije prigovor Pravobranilaštva Republike Srpske u predmetu Alijagić, jer se u skoro svim postupcima u vezi sa ratnom odštetom primjenjuje Zakon o unutrašnjem dugu Republike Srpske kao leks specijalis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana